Daarom huilen baby's 's nachts zoveel

Daarom huilen baby's 's nachts zoveel

Een baby die 's nachts huilt, kan ouders tot wanhoop drijven. Volgens recent onderzoek is het feit dat baby's 's nachts huilen helemaal geen toeval. De onderzoekers beweren dat er een biologische reden is.

Volgens de wetenschappers aan de Harvard University huilen baby's om de aandacht van hun moeder te krijgen. Ze maken de ouders bewust moe zodat die geen tijd en zin hebben om een nieuwe baby te maken. Op die manier zorgt de baby ervoor dat er geen broertje of zusje bij komt.

Het rapport beweert ook dat 's nachts borstvoeding geven de periode dat de moeder onvruchtbaar is na een bevalling, verlengt. Dat staat beter bekend als amenorrhoea. "Het aantal keren dat kinderen 's nachts wakker worden, neemt toe in de tweede helft van hun eerste levensjaar en dat valt des te meer op bij baby's die borstvoeding krijgen," zei professor David Haig, auteur van de studie.

"Het is een trucje van zuigelingen om amenorrhoea uit te breiden zodat er geen kindje bijgemaakt kan worden en waardoor de overlevingskansen van de baby stijgen. Natuurlijke selectie zal dit gedrag van zuigelingen in de hand hebben gewerkt. Het onderdrukken van de ovariële functie in de moeder en het in de hand werken van maternale vermoeidheid kan worden gezien als een integraal onderdeel van de strategie van een zuigeling om het inter-geboorte interval te verlengen."

Zijn studie vult aan dat een kortere periode tussen de geboorte van twee kinderen geassocieerd kan worden met een verhoogde mortaliteit van zuigelingen en peuters, met name in omgevingen waar de middelen schaars zijn.

Borstvoeding heeft vele voordelen, maar voor veel moeders kan een goede nachtrust daar niet onder worden meegeteld.

"De komst van een nieuwe baby is een test voor de sterkste relaties, dus ouders zullen blij zijn te horen dat de uitputting door slapeloze nachten allemaal een onderdeel is van het plan van Moeder Natuur," zei Siobhan Freegard, oprichter van de grootste ouderschap website Netmums.

 

"Voldoende tijd tussen twee geboortes zou de moeder meer tijd geven om volledig te herstellen van de bevalling en ondertussen worden de jonge kinderen zelfstandiger waardoor de overlevingskansen stijgen voor iedereen. Dit onderzoek is dus volkomen logisch. Nieuwe moeders hebben nu dus een excuus als ze geen zin hebben in seks, want dat is precies wat de natuur wil."