, merk je dat je toch geen oproep of bericht gekregen hebt. Onderzoekers noemen dit fenomeen fantoomvibratie.
De oorzaak kan volgens assistent-professor Robert Rosenberg van het Georgia Institute of Technology gezocht worden bij onze aangeleerde lichamelijke gewoontes. De meeste mensen steken hun toestel in hun broekzak, waardoor het een onderdeel van het lichaam wordt.
Uit een studie van Rosenberg bij 230 Amerikaanse studenten blijkt dat maar liefst 90% naar zijn of haar toestel grijpt, ook als ze geen berichten of oproepen ontvangen hebben. Heel wat studenten die aan het onderzoek meededen, dachten overigens dat ze de enige waren met die ervaring. In 2010 werd een gelijkaardige studie uitgevoerd bij dokters. Daaruit bleek dat 70% van hen af en toe last had van fantoomvibraties.
Het fenomeen komt bovendien niet alleen voor bij gsm-gebruikers. Ook brildragers hebben af en toe de neiging om hun bril goed te zetten, zelfs als ze die niet ophebben.
Fear of missing out
Het syndroom treft vooral mensen die constant onderweg zijn en een bericht of telefoontje verwachten. "De mensen worden steeds banger om iets te missen. We krijgen voortdurend mails en berichten en daardoor worden we ook steeds zenuwachtiger", schrijft professor Rosenberg in zijn studie. Of het al dan niet om een ziekte gaat is niet duidelijk. Wetenschappers denken dat het met de chemie in de hersenen te maken heeft, maar hebben geen scans om zich op te baseren. "Toch beschouwt slechts 2% het als een echt probleem", besluit Rosenberg.