Het einde van het economisch embargo tegen Cuba kan voor welvaart zorgen, maar tegelijk is veel natuurschoon bedreigd door de komst van de Amerikanen.
Terwijl veel andere Caraïbische eilanden kampen met ontbossing, vervuilde rivieren, beschadigde koraalriffen en erosie van stranden, heeft Cuba veel van zijn natuurpracht de afgelopen decennia weten te behouden. Het land pronkt onder andere met wonderbaarlijke koraalriffen, mangrovewouden en nationale parken. Volgens wetenschappers en milieu-activisten zou dat echter snel achteruit kunnen gaan met de komst van de Amerikanen. Dat schrijft de New York Times.
Keerzijde
Velen hopen dat de verzoening tussen Cuba en de VS, die vorig jaar ingezet werd, het einde van het economisch embargo tegen het eiland inluidt. Hernieuwde handelsrelaties zouden -na vijftig jaar embargo- een boost betekenen voor het verarmde Cuba. Maar er is dus ook een keerzijde aan de komst van Amerikaanse toeristen en bedrijven. Zo kijken enkele Amerikaanse hotelketen nu al reikhalzend uit naar de grotendeels maagdelijke Cubaanse kustlijn. «Zoals overal ter wereld beslist het grote geld», zegt de Cubaanse marinebioloog Jorge Angulo. «Dat kan gevaarlijk zijn. Als we daar te veel naar luisteren, kunnen we verliezen wat we vandaag hebben.» Toch hoopt ook hij op het einde van het embargo.
Cuba heeft een strenge milieuwetgeving en zet in op het behoud van haar natuurgebieden. In 1992 gaf toenmalig president Fidel Castro voor de aanwezige wereldleiders op de Earth Summit' in Rio de Janeiro een opgemerkte speech waarin hij de «ecologische vernietiging» aanduidde als een grote bedreiging voor de planeet. Hoewel de Amerikaanse president Barack Obama al in december vorig jaar stappen zetten om de relaties tussen beide landen te versoepelen, is er voorlopig nog geen sprake van een einde van het economisch embargo. Dat moet immers goedgekeurd worden door het Amerikaanse Congres, waar de Democraten momenteel in de minderheid zijn. Afgelopen woensdag kondigde Obama wel aan dat de ambassades van de VS en Cuba in elkaars hoofdstad na meer dan een halve eeuw opnieuw geopend worden.