Het offensief om Mosoel te bevrijden uit handen van terreurgroep Islamitische Staat (IS) is begonnen. Dat heeft de Iraakse premier Haider al-Abadi verklaard in een televisietoespraak. Verwacht wordt dat de strijd weken of zelfs maanden zal duren. Zowel het Iraakse leger, met steun van de VS en Groot-Brittannië, alsook de Koerdische peshmerga en soennitische en sjiitische milities bereiden zich al weken voor om de stad te heroveren.
Jihadisten
Ondertussen raakte ook bekend dat de jihadisten van IS zich aan het voorbereiden zijn op het offensief. Zo zijn er berichten over een groeiend netwerk aan tunnels om de stad te verlaten, en kregen gewonde strijders de toestemming om Mosoel te verlaten. Daarnaast werden gevangenen die kleine misdaden hadden uitgevoerd vrijgelaten en werden maatregelen genomen om de luchtaanvallen te counteren. Mosoel, de op een na grootste stad van Irak, is een van de resterende IS-bolwerken nadat de jihadistenbeweging bij een grootschalig offensief in 2014 vanuit het niets grote delen van Irak veroverde. Er zouden zich nog ongeveer 4.000 IS-strijders bevinden in de stad.
Groot offensief
Het offensief wordt de grootste operatie in Irak sinds de Amerikaanse troepen in 2011 het land verlieten, en kan de grootste slag tegen IS tot nu toe betekenen, aldus persbureau Associated Press. "Dit is een beslissend moment in onze campagne om Islamitische Staat een duurzame nederlaag toe te dienen", aldus de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter. De Verenigde Naties vrezen dat dit offensief een grootschalige humanitaire ramp, "een nieuw Aleppo", zal veroorzaken en dat tot een miljoen mensen ontheemd zullen geraken.
Gisteren al maakten Koerdische peshmerga-strijders melding van de eerste successen. Naar eigen zeggen namen ze op ongeveer 40 kilometer ten oosten van Mosoel zeven dorpen in.