«Op veel plaatsen is 90 of 95% gevaccineerd. Je moet voor een stuk de totale vrijheid kunnen teruggeven», verklaarde Crevits in De Zevende Dag op Eén.
De Brusselse regering raakte het er vorige week over eens de voorbereidingen te starten op de uitbreiding van het covid safe ticket. Brussel kampt met de laagste vaccinatiegraad van het land. Volgens het samenwerkingsakkoord tussen de verschillende overheden kan die uitbreiding op 1 oktober van start gaan.
Volgens Crevits kan daardoor een probleem ontstaan in de rand rond de hoofdstad, omdat Brusselaars dan naar daar zouden kunnen trekken om meer «losbandig» te leven. Ofwel maak je het in Vlaanderen algemeen mogelijk om voor een coronapaspoort te kiezen, ofwel het gericht in te voeren op plaatsen waar de vaccinatiegraad te laag is. Welk criterium zal gelden, is nog niet beslist. De CD&V-minister heeft vorige week een drempel van 70% voorgesteld, al beseft ze dat die 70% op veel plaatsen al is bereikt.
Mondmaskerplicht
Overal een coronapas invoeren is «absoluut niet de bedoeling», aldus Crevits. Wel is ze voorstander van een kader voor een korte periode. Ze wil op die manier een «opbod tussen burgemeesters» voorkomen, maar ook dat het voor mensen niet meer duidelijk is wat de regels zijn als ze bijvoorbeeld Brugge of Gent gaan bezoeken.
Over de afschaffing van de mondmaskerplicht wilde ze zich nog niet uitspreken. Crevits zou naar eigen zeggen niets liever doen dan het einde van de mondmaskers aankondigen, maar wil niet over één nacht ijs gaan en eerst de experten horen.
N-VA-voorzitter Bart De Wever gaf op de familiedag van zijn partij in Plopsaland ook zijn mening. «Wij hebben 90% vaccinatiegraad bereikt in Vlaanderen», aldus De Wever. «Vlaanderen was op het appel, andere regio’s spijtig genoeg niet of nog niet, maar dat mag ons niet belemmeren om het leven ten volle te hernemen.»