Congo en België gaan hun samenwerking voorzichtig opnieuw opkrikken, nadat die enkele jaren op een lager pitje was komen te staan. Dat heeft de regeringstop afgesproken met de Congolese president Félix Tshiseki, die op officieel bezoek is in ons land. België is het eerste Europese land dat Tshisekedi bezoekt. Tshisekedi is sinds gisteren in België. Het is het eerste officiële bezoek van een Congolese president aan België in twaalf jaar. Het bezoek moet de relaties tussen België en Congo terug op het spoor krijgen. Onder het regime van Kabila waren die relaties zwaar onderkoeld geraakt, na kritiek van België op het zoveelste uitstel van de verkiezingen.
President Tshisekedi werd in het Egmontpaleis ontvangen door premier Charles Michel, minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem. Na het schouwen van de troepen volgde een vergadering, die afgesloten werd met de ondertekening van enkele principeovereenkomsten en intentieverklaringen.
Die gaan hoofdzakelijk over diplomatieke samenwerking. De diplomatieke posten die onder Kabila gesloten werden, zouden terug open moeten gaan en er zullen terug ambassadeurs worden benoemd. Rond ontwikkelingssamenwerking komt er een overgangsprogramma, tot een nieuwe Belgische regering met volheid van bevoegdheden een nieuw programma uitwerkt. En ook de ministeries van Financiën van beide landen gaan een samenwerking opzetten. Hernieuwde militaire samenwerking wordt bekeken.
Na de ondertekening vertrok president Tshisekedi naar het Koninklijk Paleis, waar hij en zijn echtgenote Denise Nyakeru ontvangen worden door koning Filip en koningin Mathilde.
Tshisekedi werd president na zeer omstreden verkiezingen. Waarnemers zagen Martin Fayalu als winnaar, maar het Grondwettelijk Hof riep Tshisekedi uit als winnaar. De nieuwe president gooide het op een akkoord met de partij van voorganger Kabila over de vorming van een nieuwe regering. De internationale gemeenschap heeft intussen Tshisekedi wel aanvaard, omdat hij perspectief biedt op verandering en omdat de machtsovergang zonder bloedvergieten is verlopen.
Dat niet iedereen blij is met Tshisekedi, bleek vandaag aan de poorten van het Egmontpaleis. Even verderop betoogden zowat honderdvijftig Congolezen luidruchtig tegen het bezoek van de nieuwe president.
bron: Belga