De Brusselse minister-president Rudi Vervoort en burgemeester Philippe Close (beiden PS) zijn niet te spreken over de piste van een federale afspiegelingscoalitie, die CD&V-voorzitter Joachim Coens aandraagt. "Zou mijnheer Coens vergeten zijn dat er een Brussels Gewest bestaat?" CD&V-voorzitter en voormalig informateur Joachim Coens breekt in De Morgen een lans voor een afspiegelingscoalitie - met de Vlaamse en Waalse regeringspartijen - om een uitweg te vinden uit de federale impasse. "Spontaan een regering vormen is niet gelukt", klinkt het. "De afspiegelingsregering is dan de enige logische oplossing voor een coalitie die aan de twee kanten van de taalgrens gedragen is."
In Brussel zijn ze het daar niet mee eens. Minister-president Rudi Vervoort (PS) is "verbaasd", zegt hij. "Zou mijnheer Coens vergeten zijn dat er een Brussels Gewest bestaat?" Een "onrustwekkende vergetelheid", aldus Vervoort, die een "slechts schijnbaar goed idee ondergraaft". De Brusselse minister-president roept op om "de Belgische institutionele realiteit en het bestaan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te respecteren".
Eenzelfde geluid bij partijgenoot Philippe Close, burgemeester in Brussel. "Sta mij toe de CD&V eraan te herinneren dat dit gewest bestaat en dat het nog niet zo heel lang geleden is dat de CD&V er ministers had. Dit land bestaat uit drie gewesten en drie gemeenschappen, waaronder het Brussels, dat goed functioneert."
Volgens Close is er sprake van een soort "interne afrekening" binnen CD&V. Minister van Justitie Koen Geens kreeg eind vorige week de opdracht om finaal na te gaan of er partijen bereid zijn om een federale regering te vormen. Een "open opdracht", zei hij zelf. "Ik vraag me af waarom Joachim Coens Koen Geens zijn werk niet laat doen", zegt Close. "Geens heeft een moeilijke missie gekregen en het is niet met provocatieve verklaringen dat we een oplossing gaan vinden."
Een afspiegelingscoalitie van het Vlaamse en Waalse niveau is in elk geval niet evident. Dat zou betekenen dat N-VA en Ecolo samen in een regering moeten stappen, terwijl de Franstalige groenen al maanden zeggen dat ze niet met de N-VA praten, en zich ook vastklinken aan zusterpartij Groen, die niet in de Vlaamse regering zit.
bron: Belga