Citizenne organiseert Ramadanfeest in Brussel

Citizenne organiseert Ramadanfeest in Brussel

"De ramadan is voor de moslimgemeenschap heel belangrijk. De vasten duurt een maand. Het is vooral ook een periode waarin mensen elkaar opzoeken en na zonsondergang samen eten. Dat zijn de iftars. Citizenne wil daar graag iedereen bij betrekken. Het is een ideale periode om kennis te maken met stadsgenoten", zegt Fatima Bouchataoui (foto rechts) van Citizenne, de Brusselse afdeling van Vormingplus. Tijdens de ramadan eten moslims pas na zonsondergang. Vanaf het ochtendgloren eten of drinken ze niets.

Bouchataoui organiseert samen met collega Philippe Renders (links) het Ramadanfeest. De activiteiten starten met een tweedaags Hospitality Festival op 26 en 27 mei in het Elisabethpark en eindigen met het Suikerfeest op 25 juni. Dat is traditioneel de afsluiting van de vasten en het staat in het teken van gebed, maar ook van het samenzijn met familie en verwennerij met zoetigheden.

Foto Citizenne

Festivals

Het Ramadanfeest heeft een goed gevuld en boeiend programma. Tijdens het openingsweekend op 26 en 27 mei zijn er bijvoorbeeld workshops voor kinderen: knutselen en koekjes bakken. In Ram-talks hoor je moslimfeministen aan het woord. Jonas Slaats komt praten over zijn nieuwste boek ‘Fast Food Fatwa's', waarin hij ingaat op boerka's, offerfeesten en foute percepties. Ook de Gentse imam Khalid Benhaddou stelt zijn boek ‘Is dit nu de islam' voor. Daarin heeft hij het onder meer over een rationele manier om de Koran te lezen. Er is ook veel muziek met bijvoorbeeld de Poetic Pilgrimage: de dames zijn Brits, moslim en een hiphopduo. De groep Al Wassîla trakteert je op meeslepende soefi-gezangen uit de Arabisch-Andalusische traditie. Vergeet ook het Suikerfeest niet op 25 juni in het Elisabethpark, waar op dat moment ook het Plazeyfestival plaatsvindt. Het wordt een speciale editie want het Plazeyfestival bestaat 25 jaar. Hapjes, drankjes, muziek en vooral veel sfeer zijn gegarandeerd.

Foto Citizenne

Samen eten

Het Ramadanfeest biedt ook de mogelijkheid om op een directe manier Brusselaars te leren kennen. "Overal in de stad organiseren we tijdens de ramadan hospitality dinners en iftars. De waarden van de ramadan zijn onder meer openheid, gastvrijheid en solidariteit. Die grijpen we aan om gesprekken mogelijk te maken. Verschillende moslims vinden het een leuk idee om hun deuren open te stellen en samen met anderen te eten. Alle Brusselaars, maar ook wie in de rand woont of naar de stad pendelt, is heel welkom. Op die manier willen we ingaan tegen de argwaan die er in de samenleving is. Wat we niet kennen, negeren we of we zijn er bang voor. Met elkaar praten is heel belangrijk", zegt Renders.

Bouchataoui hoopt dat er veel deelnemers met verschillende culturele en religieuze achtergronden zullen deelnemen. "Het is een mooie manier om wederzijds begrip op te brengen en vooroordelen aan te pakken. Met het Ramadanfeest willen we veel mogelijkheden bieden. Je kan naar het festival komen, deelnemen aan een iftar of gewoon bij je buur aankloppen."

Vorming

Citizenne is een vormingsorganisatie en het hele jaar door is er een aanbod waarop iedereen welkom is. Grosso modo zijn er jaarlijks 5.000 deelnames aan de activiteiten van Citizenne, met deelnemers uit verschillende leeftijdscategorieën. Coördinatrice An Macharis: "Ons streefdoel is om de sociologische diversiteit van een stad als Brussel te bereiken. Dat is niet vanzelfsprekend, want vaak wordt er voor specifieke doelgroepen gewerkt. Wij zetten in op een mix. Als vormingsorganisatie streven we ernaar dat deelnemers iets opsteken van de verhalen van anderen. Het betekent dat ze zelf activiteiten kunnen voorstellen. Ook het ontwikkelen van cognitieve en communicatieve vaardigheden is een vaste waarde." Net omwille van de vele culturele achtergronden is het niet zo eenvoudig om een Brusselaar te typeren. "Misschien is het zijn capaciteit om zich aan situaties aan te passen? Als je al die leefwerelden ziet, dan blijft het verbazend dat Brusselaars op een goede manier samenleven. Er is in de samenleving een tendens naar polarisering en dat zal ook in Brussel wel een rol spelen. Maar het gaat er niet slecht aan toe. Vandaar dat het Ramadanfeest zo belangrijk is", besluit Renders.

Hilde Pauwels

WAT?

Citizenne is de Brusselse tak van Vormingplus. Er vinden heel wat activiteiten plaats zoals praten over boeken, een bezoek aan het Magrittemuseum… Het streefdoel is mensen samen te brengen en ervaringen te delen. Op maat van organisaties zijn er ook workshops en trainingen, bijvoorbeeld om teamwerk te versterken.

www.citizenne.be

Foto Citizenne

OPROEP!

Kom naar het Hospitality Festival op 26 en 27 mei en breng je vrienden, familie en buren mee!

Of schuif mee aan tafel tijdens een hospitality dinner of iftar overal in de stad gedurende de maand juni.

Het volledige programma vind je op www.ramadanfeest.be.

In onze Metro Diversity-reeks laten we mensen en organisaties aan het woord die zich in en rond Brussel inzetten voor diversiteit. Vandaag is het de beurt aan Citizenne.