Peking is een stad met misschien wel de slechtste luchtkwaliteit van de wereld. Maar het stadsbestuur wil daar verandering in brengen en plant maar liefst 92 miljard euro om de stad terug leefbaar te maken.
Vanuit de Amerikaanse ambassade doet het United States Environmental Protection Agency metingen van de luchtkwaliteit. Die metingen worden op een schaal geplaatst van nul tot vijfhonderd. Die schaal is gebaseerd op metingen in Amerikaanse steden, 500 is het ergste dat ze gemeten hebben.
In Peking zijn die metingen op bepaalde dagen zo slecht dat ze boven de 700 uitkomen. In 2013 stelde het milieubureau van Peking slechts 176 dagen vast met schone lucht. Meer dan de helft van het jaar ligt Peking dus onder een laag smog.
Shaocai Yu, wetenschapper en voormalig werknemer van het U.S. Environmental Protection Agency, stelt nu voor om 'douchekoppen' aan wolkenkrabbers te hangen. Neerslag neemt smog op en die valt dan mee op de aarde. De smog in Peking hangt laag en neerslag van op de wolkenkrabbers zou heel wat smog kunnen verwijderen. Het water zou dan terug opgevangen worden en opnieuw gebruikt kunnen worden om smog uit de lucht te halen.
Het systeem moet nog wel getest worden. Yu plant experimenten in Hangzhou en aan de universiteit van Zhejiang. De grootste uitdaging is om een apparaat te ontwikkelen dat druppels produceert van de optimale grootte om zo veel mogelijk smog op te nemen.
Er is al wel kritiek op het systeem. Michael Zhao van China Green, een website over het milieu in China, vindt het idee te gek voor woorden. "Ik betwijfel dat dit systeem zal werken en dan nog wordt er een hoop water voor gebruikt, toch ook een schaars goed", zegt Zhao.
Volgens Zhao is dit zelfs geen kortetermijnoplossing. Volgens hem moet Peking eerst investeren om smog te voorkomen.