"April Fools Day is niet in overeenstemming met onze culturele traditie of socialistische kernwaarden", verklaarde het staatspersbureau Xinhua vanmorgen op sociale media. "We hopen dat niemand in geruchten gelooft, geruchten maak of geruchten verspreid."
De Chinese Communistische Partij probeert al langer om controleren te krijgen over de toon van de onderwerpen op sociale media en over de uitspraken van dissidenten. Daarom lanceerde het drie jaar geleden een campagne om het verspreiden van geruchten te criminaliseren. De verklaring van het persagentschap suggereert dat 1 aprilgrappen die de Partij ondermijnen mogelijks ernstige gevolgen kunnen hebben.
China heeft ook altijd al een moeilijke relatie gehad met het sarcasme van 1 april. In 2012 geloofde de staatskrant een rapport van de satirische website The Onion, dat zei dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un verkozen was tot de meest sexy man ter wereld. Het besteedde 55 pagina's aan de man en citeerde het valse onderzoek om de schoonheid van Kim Jong-Un te omschrijven.
Er is ook het verhaal van Li Zhurun, een journalist en voormalig professor, die pas 16 jaar doorhad dat was beetgenomen. In 1981 las een rapport dat zei dat leerlingen in het Amerikaanse West Point les kregen over de Chinese strijder Lei Feng. Het maakt over het verhaal een verslag, dat over heel China wred verspreid en gelooft. Het was pas in 1997 dat hij besefte dat het verhaal over de Amerikaanse schoolkinderen gepubliceerd werd op 1 april.
Foto AFP / F. Dufour