China blijft muisstil over het eigen verleden

China blijft muisstil over het eigen verleden

Vijftig jaar geleden startte Mao de Culturele Revolutie. Die verjaardag ging in China echter geruisloos voorbij.

Met de Culturele Revolutie wilde partijleider Mao Zedong zijn macht, die hij langzaam uit zijn handen zag glippen, weer verstevigen. Officieel was het de bedoeling weer aan te knopen met de maoïstische ideologie. Gedurende tien jaar werden andersdenken massaal geëxecuteerd of naar strafkampen gestuurd. Over het aantal dodelijke slachtoffers is geen eenduidigheid, maar de schattingen gaan van 400.000 tot enkele miljoenen.

Censuur

De officiële Chinese media bleven gisteren doodstil over de vijftigste verjaardag van de Culturele Revolutie. Ook op sociale netwerken werd het onderwerp gecensureerd. Een woordvoerder van de regering zei enkel dat «de Chinese regering hierover al lang geleden een correct verdict heeft geveld.» In het verleden veroordeelde de Communistische Partij die periode inderdaad. Toch verkiezen president Xi Jinping en de zijnen er niet over te praten, uit angst de partij te beschadigen en afbreuk te doen aan het imago van Mao.

De media in Hongkong, een Chinese regio met veel autonomie, besteedden wel aandacht aan het thema. De krant South China Morning Post hekelde het stilzwijgen van de Chinese leiders. «Als de partij niet op zoek durft gaan naar de waarheid over het eigen verleden om daaruit te leren, hoe kan ze dan een duidelijke toekomstvisie hebben?», was onder meer te lezen.