CD&V blijft aandringen op een regering met een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens, dus met N-VA aan boord. Dat bleek uit verklaringen vanochtend voor aanvang van het wekelijkse partijbureau. De christendemocraten weerleggen ook het beeld dat zij de schuldige zouden zijn van de geblokkeerde situatie. De manier waarop de koninklijke opdracht van Koen Geens vrijdag tot een einde kwam, laat bij CD&V een bittere nasmaak. Ex-minister Etienne Schouppe vond dat PS-voorzitter Paul Magnette - "meneer Njet" - zijn partij als een dweil heeft gebruikt en gelooft dat dit "gevolgen zal hebben".
Maar wie denkt dat CD&V nu plots overstag zal gaan en voor een zogenaamde Vivaldi-coalitie zal gaan - dus met socialisten, groenen en liberalen - komt bedrogen uit. "Moeten we nog honderd keer zeggen dat Vivaldi voor ons uitgesloten is?", stelde voormalig minister Eric Van Rompuy. Ook Kamerfractieleider Servais Verherstraeten benadrukt dat zijn partij een regering met een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens blijft voorstaan.
Beide benadrukten dat hun partij haar best heeft gedaan om een akkoord te vinden. Van Rompuy is het dan ook "beu" dat met de beschuldigende vinger naar zijn partij wordt gewezen. "Wij moeten kiezen tussen de partij en het land. Maar moet de PS dat niet doen? Moet Open Vld dat niet doen? Moet N-VA dat niet doen?", aldus Van Rompuy. "Wij hebben 12 op 150 zetels, wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen."
Verherstraeten vindt overigens dat nieuwe verkiezingen geen oplossing in zicht zullen brengen. "Maar hoe meer politici het woord verkiezingen uitspreken, hoe dichter die komen."
bron: Belga