De Catalaanse regering heeft na het onafhankelijkheidsreferendum van eergisteren beslist "omwille van deze repressie de terugtrekking van alle in Catalonië ontplooide politie te eisen", zo zei Puigdemont (foto). Door de gewelddadige reactie van de ordediensten bij het referendum zijn zeker 893 mensen gewond geraakt.
Daarnaast vroeg de Catalaanse regeringsleider internationale bemiddeling in de crisis. "Wij hebben de aanwezigheid van een derde partij nodig. Om efficiënt te zijn moet ze internationaal zijn", zo klonk het. Hij beklemtoonde dat de uitkomst van de volksraadpleging "bindend" is en dat het regionale parlement nu moet beslissen over het uitroepen van de onafhankelijkheid.
Europese reactie
De Europese leiders bleven tijdens het gewelddadige optreden van de politie stil, maar gisteren reageerde de Europese Commissie dan toch, al was die reactie erg lauw. De Commissie behoudt het vertrouwen in de Spaanse premier Mariano Rajoy "om de leiding te voeren over dit moeilijke proces, in lijn met de Spaanse grondwet en de fundamentele mensenrechten die daarin vervat zitten". Commissiewoordvoerder Margaritis Schinas benadrukte dat het referendum illegaal was volgens de Spaanse grondwet en dat het volgens Europa om een interne Spaanse kwestie gaat. Uiteindelijk kwam er toch een voorzichtige kritiek op het gewelddadige optreden: "We roepen alle relevante betrokkenen op om over te gaan van confrontatie naar dialoog. Geweld kan nooit een instrument zijn in politiek."
Bij de stembusgang stemde 90% voor een onafhankelijk Catalonië. De meeste unionisten boycotten het referendum immers. Er kwamen 2,26 miljoen kiezers opdagen, ongeveer 42% van de stemgerechtigden. Vandaag is er over heel Catalonië een grootschalige staking gepland. Onder andere voetbalploeg FC Barcelona, de Sagrada Familia en de Universitat de Barcelona zullen het werk neerleggen.