Buschauffeurs "plassen" tegen gevel kabinet-Weyts

Buschauffeurs "plassen" tegen gevel kabinet-Weyts

Een vijftiental chauffeurs van onderaannemers van De Lijn heeft actiegevoerd voor het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Ze "plasten" er tegen de gevel en overhandigden een WC-pot om zo de problemen met sanitaire stops bij De Lijn aan te kaarten. De actie was een initiatief van de Belgische TransportBond (BTB), die wil dat de minister zowel met De Lijn als haar pachters en de sociale partners in overleg treedt. De BTB brengt de WC-problematiek al sinds december onder de aandacht, toen het al een toiletpot overhandigde aan de raad van bestuur van De Lijn. "We willen dat alle chauffeurs die voor De Lijn rijden van dezelfde sanitaire voorzieningen gebruik kunnen maken", zegt Steven Steyaert van de BTB. "Want nu zijn er twee categorieën van chauffeurs: zij die rechtstreeks bij De Lijn in dienst zijn, en de chauffeurs die rijden voor een 'pachter'. Ze rijden met een bus in de kleuren van De Lijn, en dragen ook hetzelfde uniform. Maar toch zijn ze niet gelijk. En al zeker niet als het over sanitaire voorzieningen gaat."

Hoewel in december beterschap was beloofd, zou er op het terrein niets gewijzigd zijn. Toen sp.a-fractievoorzitter Joris Vandenbroucke vorige week in het Vlaams parlement de minister daarop aansprak, zou die het zelfs over een "onbestaand probleem" gehad hebben. "Dit is een kaakslag in het gezicht van de chauffeurs die dagelijks moeten plassen in een flesje, tegen een boom, op café of bij bereidwillige omwonenden."

Vandaag maakte een groep chauffeurs van pachters om 10.30 uur daarom haar opwachting aan het kabinet-Weyts, waar ze door zogenaamd te plassen "demonstreerden hoe zij verplicht zijn hun sanitaire stop te houden". Met spuiten sproeiden ze water op de gevel van het gebouw. Daarnaast wilde Steyaert ook nog een WC-pot aan het kabinet overhandigen. "Als reminder, want het is duidelijk dat de minister het probleem niet begrijpen wil."

Hoewel het kabinet de delegatie aanvankelijk niet wilde ontvangen, kwam de kabinetschef van Weyts, Bart Van Camp, de WC-pot uiteindelijk in ontvangst nemen. "Ik zie volgende week directeur-generaal Roger Kesteloot (van De Lijn, red) en we zullen samen bespreken hoe we voor die basisbehoefte op een fatsoenlijke manier toch een oplossing voor kunnen vinden", zei hij.

bron: Belga