De onderzoekers merkten het vreemde sociale gedrag de voorbije jaren op tijdens bootexcursies en observaties vanuit de lucht.
Ze spotten de dieren tijdens hun zoektocht naar voedsel voor de zuidwestkust van Zuid-Afrika, waar de vrouwelijk dieren bevallen van nieuwe kalfjes. Het is erg ongewoon om hen in zulke grote groepen te zien," verklaart Gísli Vinkingsson, hoofd walvisonderzoek aan het IJslandse Marine and Freshwater Research Institute.
Opwarming van de aarde
Waarom de walvissen hun gedrag opeens veranderen, hebben de wetenschappers nog niet ontdekt. Een hypothese is dat de dieren zich op deze manier proberen aan te passen aan de opwarming van de aarde en het verdwijnen van bepaalde voedingsbronnen.
Een andere verklaring is dat populatie groeit, waardoor ze gemakkelijker in groep blijven. "De voorbije jaren hebben de bultrugwalvissen blijkbaar plots een soort van drempel overwonnen en zijn ze zich snel beginnen vermeerderen," aldus Vikingsson. Het is ook mogelijk dat de dieren vroeger ook al samen schoolden, maar dat de onderzoekers het niet opmerkten omdat ze met zo weinig waren.
In 1991 waren er wereldwijd nog zo'n 10.000 tot 12.000 bultruggen. In 2008 was dit aantal volgens de Internationale Unie voor Natuurbehoud gestegen tot zo'n 60.000 exemplaren en werden ze van de lijst van bedreigde diersoorten geschrapt.