Brusselse regering trekt voor 2020 bijna 8 miljoen uit voor strijd tegen schoolverzuim

Brusselse regering trekt voor 2020 bijna 8 miljoen uit voor strijd tegen schoolverzuim

De Brusselse regering kent de 19 gemeenten voor 5,4 miljoen euro aan subsidies toe voor initiatieven in de strijd tegen schoolverzuim in het kader van de lokale preventie- en buurtplannen (LPBP). Dat bedrag komt bovenop de 2,45 miljoen die het Gewest jaarlijks toekent aan het Programma voor de Preventie van het Schoolverzuim (PSV) en aan het Programma voor de ondersteuning van activiteiten om kinderen en jongeren te begeleiden bij hun scholing en hen burgerzin bij te brengen (PBSB). Bijna 15% van de Brusselse jongeren verlaat de school zonder diploma middelbaar onderwijs. Daarenboven heeft 28% van de Brusselse leerlingen minstens twee jaar achterstand op school. Om daar iets aan te doen, maakt het Brussels Gewest al sinds lang grote middelen vrij om scholen, gemeenten en verenigingen te helpen om vroegtijdig schoolverlaten te voorkomen, in te grijpen wanneer een leerling afhaakt of om jongeren terug aansluiting te laten vinden bij hun school.

Met de 5,4 miljoen euro subsidies voor initiatieven tegen schoolverzuim in het kader van de lokale preventie- en buurtplannen (LPBP) en de 2,45 miljoen voor het PSV en PBSB trekt het Gewest volgend jaar dus 7,85 miljoen euro uit voor initiatieven ter preventie van schoolverzuim op de scholen en bij verenigingen (voor onder meer workshops huiswerkhulp, schoolondersteuning, toneel, muziek en geweldpreventie). In totaal gaat het om zo'n 580 projecten en worden dagelijks 100 mensen ingezet op het terrein voor preventie.

De regering wil ook de website schoolinschakeling.brussels uitbouwen tot een expertisecentrum op het gebied van schoolinschakeling. Bezoekers vinden er definities, indicatoren in verband met schoolverzuim, maar ook een database met wetgeving, studies en een gids van de actoren die zich bezighouden met schoolverzuim en projecten die steun krijgen van het Gewest, aangegeven op een kaart.

bron: Belga