Samusocial is de vzw die voorziet in de opvang van daklozen en waarvan de voormalige burgemeester bestuurslid was. Het systeem van de zitpenningen ontstond eind 2013, begin 2014. Toen stapten Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta in de raad van bestuur van de vzw. In 2014 streken ze samen 30.800 euro op. In 2015 en 2016 stegen de zitpenningen tot bijna 60.000 euro, waarvan tot twee derde richting de twee vloeide.
"Moreel verwerpelijk"
Een schriftelijk bewijs van de vergaderingen die de vergoedingen rechtvaardigen, konden regeringscommissarissen niet terugvinden. Gisterenochtend zeiden Open Vld en sp.a, de Vlaamse coalitieleden van het Brusselse stadsbestuur, het vertrouwen in hem op, waardoor zijn positie zo goed als onhoudbaar werd. "De situatie is onaanvaardbaar en moreel verwerpelijk", liet Brussels minister van Mobiliteit Pascale Smet (sp.a) weten. "Het is verschrikkelijk, er is geen enkele uitleg aan te geven."
De Brusselse regering heeft een aantal maatregelen genomen om de continuïteit van de daklozenorganisatie te verzekeren. Een crisiscel moet de werking van de vzw verzekeren in afwachting van de omvorming van Samusocial in een gewestelijk publiek orgaan. Premier Charles Michel (MR) kondigde aan dat het eerder aangekondigde onderzoek door de Inspectie van Financiën zal worden opengetrokken naar alle federale steun aan Samusocial. "Elke euro voor armoedebestrijding moet naar armoedebestrijding gaan en naar niets anders", onderstreepte hij. "We moeten er alles doen om volledige transparantie te krijgen."