Op een gedeelde derde plaats prijken Auckland, München en Vancouver, zo valt af te lezen uit de 21ste editie van de lijst die wordt opgesteld door het adviesbureau Mercer. De top tien van de levenskwaliteitranking wordt vervolledigd door de Duitse steden Düsseldorf (6) en Frankfurt (6), het Deense Kopenhagen (8) en de Zwitserse steden Genève (9) en Bazel (10). Ook goed leven is het in Sydney en Amsterdam, die de elfde plaats delen. Parijs en Londen moeten het stellen met een teleurstellende 39ste en 41ste plaats.
Bagdad onderaan
Helemaal onderaan, op nummer 231, bengelt Bagdad, al heeft de Iraakse stad volgens de onderzoekers heel wat vooruitgang geboekt op vlak van veiligheid en gezondheidszorg. Op de voorlaatste plaats staat Bangui, de hoofdstad van het Centraal-Afrikaanse Republiek, net achter Sanaa in Jemen.
Mercer stelt de leefbaarheidslijst («Quality of Living ranking») van 231 steden elk jaar op voor bedrijven die expats willen uitsturen. De rangschikking geeft hen inzicht in de levenskwaliteit van de verschillende grootsteden wereldwijd en helpt hen bijvoorbeeld bij het bepalen van vergoedingen.
Brussel blijkt minder veilig
Dit jaar heeft het adviesbureau ook een aparte ranking waarin de persoonlijke veiligheid van individuen in de steden onder de loep wordt genomen. Hiervoor wordt onder andere gekeken naar misdaadcijfers, ordehandhaving en persvrijheid.
De veiligste stad ter wereld blijkt het kleine Luxemburg te zijn, gevolgd door maar liefst vier steden op een gezamenlijke tweede plaats: Helsinki, Bazel, Bern en Zürich. Bangui (230) en Damascus (231) staan onderaan.
Een twijfelachtige vermelding is er op dat front voor Brussel (47), dat de afgelopen vijftien jaar volgens de makers van de index samen met Athene (102) de sterkste achteruitgang van alle West-Europese landen heeft geboekt. Als verklaring voor die neergang schuiven de onderzoekers de recente terreuraanslagen in ons land naar voor