De Britse en Europese onderhandelingsteams hebben hun gesprekken met het oog op een brexitakkoord hervat. Om de theoretische brexitdatum van 31 oktober nog te halen moet er in principe ten laatste vanavond een ontwerptekst op tafel liggen, zodat de Europese staatshoofden en regeringsleiders er zich tijdens de top van morgen en vrijdag over kunnen buigen. Maar ook een extra top later in oktober lijkt een optie. De Europese en Britse onderhandelaars gingen afgelopen nacht pas laat uiteen, na ongeveer 15 uur durende gesprekken. Volgens insiders werd er voor het eerst sinds lang serieus onderhandeld, en dat zou alles te maken hebben met belangrijke toegevingen van de Britse premier Boris Johnson over de Ierse grens, het grootste struikelblok richting een deal.
Londen en Brussel leken dus op de rand van een doorbraak, maar Johnson zou het licht niet definitief op groen willen zetten vooraleer hij verzekerd is van de steun van de harde brexiteers in zijn partij en de Noord-Ierse unionisten van DUP. De voorzitster van die laatsten, Arlene Foster, toonde zich na een ontmoeting met Johnson gisteravond alvast niet erg enthousiast. Johnson zou akkoord gegaan zijn met douanecontroles in de Ierse Zee, wat betekent dat Noord-Ierland juridisch wel deel blijft uitmaken van het Britse douanestelsel, maar eigenlijk de Europese regelgeving volgt. De DUP wil niet dat Noord-Ierland anders behandeld wordt dan de rest van het Verenigd Koninkrijk.
De onderhandelingen zijn deze voormiddag rond 9.30 uur hervat, bevestigen Europese bronnen. De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier brieft de 27 andere Europese lidstaten straks rond 14 uur onze tijd, waarna er meer duidelijkheid over de stand van zaken zou volgen. Johnson zelf heeft om 17 uur een meeting met zijn kabinet, waarna hij rond 20.30 uur de Conservatieve parlementsleden zou ontmoeten.
De Europese staatshoofden en regeringsleiders komen morgen en vrijdag samen in Brussel voor een Europese top, de laatste geplande top voor de brexitdatum. In principe moeten ze daar het licht op groen kunnen zetten voor een eventueel ontwerpakkoord, waarna het Britse parlement er zich zaterdag over zou moeten buigen. Is er zaterdag geen deal, dan is Johnson wettelijk verplicht opnieuw brexituitstel te vragen. Maar mogelijk is de vooruitgang van de voorbije dagen nog niet voldoende, en komt er een extra Europese top later in oktober.
bron: Belga