Om de gesprekken met de Europese Unie over de uitstap te starten, moet de regering artikel 50 van het Verdrag van Lissabon activeren. May kondigde eerder al aan dat ze dat voor eind maart wil doen, maar dat was buiten het Hooggerechtshof gerekend. Dat stelt dat ze eerst nog de goedkeuring van het parlement moet krijgen.
Een heikele klus, want de ruime meerderheid van dat parlement is tegen de Brexit. In theorie zouden de parlementsleden de goedkeuring van het artikel 50 kunnen tegenhouden, maar de kans dat ze dat doen is klein omdat ze de stem van de bevolking niet kunnen negeren.
Zachtere Brexit
Wel is het mogelijk dat ze de procedure zullen vertragen, waardoor May haar deadline van eind maart niet zal halen. Volgens de Britse openbare omroep BBC zullen er "maanden en maanden" aan parlementaire obstakels overwonnen zullen moeten worden.
Zover wil de premier het niet laten komen. De regering heeft al laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak. Volgens May is een stemming in het parlement niet nodig omdat het referendum en de bevoegdheden van de ministers volstaan om de gesprekken met de EU op te starten.
Als de beslissingen over de Brexit uiteindelijk toch in handen komen van de parlementsleden, zal er waarschijnlijk gekozen worden voor een zachtere uitstap dan voor een harde.