Eerder al gaf de voorzitter van Rousseffs Arbeiderspartij Jose Guimaeres de nederlaag van de regering toe. Om de afzettingsprocedure door te sturen naar de Senaat waren er 342 van de 513 stemmen nodig. Na vijf uur viel zondagavond om 23.07 uur de 342ste ja-stem, die op luid gejuich werd onthaald in het parlement. Uiteindelijk stemden 367 volksvertegenwoordigers voor een afzetting en 137 linkse en extreemlinkse afgevaardigden stemden tegen. Zeven parlementsleden onthielden zich, drie anderen stuurden hun kat.
Nu de eerste stap in de afzettingsprocedure is gezet, wordt de zaak overgedragen naar de Senaat, die eind april moet beslissen of de president 180 dagen geschorst zal worden. Indien een meerderheid hiermee instemt, zal haar eventuele afzetting juridisch verder worden onderzocht. Dat onderzoek mag maximaal drie maanden duren. Als de Senaat in oktober met een tweederdemeerderheid vindt dat ze inderdaad schuldig is, zal ze uiteindelijk moeten opstappen. Vicepresident Michel Temer staat dan klaar om de fakkel over te nemen. Het is echter wel mogelijk dat Rousseff zal proberen om haar afzetting aan te vechten bij het Hooggerechtshof.
Rousseff, die sinds 2011 aan de macht is, ligt al langere tijd onder vuur. Ze wordt beschuldigd van het begrotingstekort gedicht te hebben met staatsgeld zonder het parlement hiervan op de hoogte te brengen. De presidente heeft steeds ontkend dat ze misdaden heeft gepleegd, en spreekt van een constitutionele staatsgreep. Ze liet al weten dat ze tot het allerlaatste moment zal strijden.
Foto AFP / N. Almeida