Brandweerwoordvoerder Gabriel Plus had het over een "intense brand die zich heel snel verspreid heeft over het hele dak, zowat 1.000 vierkante meter". "De Parijse brandweer wilde vanochtend de twee klokkentorens, de noordelijke en de zuidelijke, vrijwaren, om zeker te zijn dat zij niet geraakt zouden worden", zei Plus. "Dat is het geval. Het gaat er nu om de structuren, en hun bewegingen, in de gaten te houden, en restbrandhaarden te blussen." De Franse staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken Laurent Nuñez liet weten dat er "zwakke plekken" werden vastgesteld in de structuur van de Notre-Dame, vooral in het gewelf.
Verhoor werknemers gestart
De speurders die de oorzaak van de brand onderzoeken, gaan er voorlopig vanuit dat het ongeluk was. "Niets wijst in de richting van een opzettelijke daad", aldus procureur Rémy Heitz tijdens een persconferentie. Sinds de brand maandagavond uitbrak, werd al vermoed dat de oorzaak ligt bij de werken die momenteel bezig zijn aan het dak.
"Er waren vijf bedrijven bezig op de site", aldus Heitz. "Vanaf vandaag beginnen we de werknemers die daar aan de slag waren, te verhoren. Het gaat om een vijftiental mensen die ter plaatse waren." Een vijftigtal speurders zitten op het onderzoek. In de nacht werden al getuigenissen gehoord van arbeiders die ter plaatse waren.
Het onderzoek wordt "lang en complex", waarschuwde Heitz. "Maar alle middelen zullen ingezet worden om de waarheid te achterhalen, om de oorzaak te kennen van deze vreselijke brand." Er werd een eerste alarmsignaal verspreid om 18u20, maar toen was nog geen brand vastgesteld. "Om 18u43 was er een tweede alarmsignaal nadat een beginnende brand was vastgesteld. De kathedraal was intussen al geëvacueerd."
"Herinnering aan de verbondenheid"
Ondertussen lopen de reacties op de brand binnen. Paus Franciscus riep op tot de "mobilisatie van iedereen" voor de wederopbouw van de Notre-Dame. Op die manier moet het gebouw opnieuw "het architecturaal juweel van een collectief geheugen" worden, klinkt het. Ook Europees president Donald Tusk heeft de lidstaten van de Europese Unie gevraagd om Frankrijk te helpen bij de wederopbouw van de kathedraal. "De brand van de Notre-Dame heeft ons er opnieuw aan herinnerd dat we verbonden zijn door iets wat belangrijker en diepgaander is dan verdragen", zo verklaarde Tusk vanuit het halfrond van het Europees Parlement in Straatsburg.