Bouwwoede slaat opnieuw toe bij de Belgen

Bouwwoede slaat opnieuw toe bij de Belgen

"De Belg heeft meer dan ooit een baksteen in de maag", zo luidt de conclusie in een nieuwe studie van de bank. Zowat alle belangrijke cijfers zijn fors gestegen, met de renovatieprojecten als enige uitzondering. Belfius wijst naar de lage rente als oorzaak voor deze bouwwoede: we zijn immers met z'n allen op zoek naar alternatieven voor het weinig rendabele spaarboekje. Aangezien het afsluiten van een lening voor bouw-of renovatiewerken momenteel spotgoedkoop is, lijkt deze evolutie niet meer dan logisch.

Vooral particulieren zijn massaal aan het bouwen geslagen. In de eerste drie maanden van het jaar investeerden zij ruim 5,48 miljard euro in woonprojecten, wat het hoogste kwartaalcijfer is in jaren.

De studie is ook de Vlaamse regering niet ontgaan. Met een nieuwe premie wil Vlaams minister van Energie Bart Tommelein mensen aanmoedigen om sneller en vaker te renoveren. Als tien mensen in één gemeente de handen in elkaar slaan om hun woning energiezuiniger te maken, krijgen ze vanaf 1 januari 2017 een premie van maximaal 400 euro per persoon. Alle gemaakte kosten komen daarbij in aanmerking: het opvragen van offertes, de begeleiding van de werken, de kwaliteitscontrole en het zoeken van een aannemer. Het zijn distributienetbeheerders Eandis en Infrax die de premies zullen uitbetalen.

"Het is belangrijk dat we met z'n allen zo efficiënt mogelijk omgaan met onze energie, voor zowel onze portemonnee als voor het milieu", verklaart Tommelein. Met de burenpremie hoopt de Vlaamse regering zo'n 25.000 woningen per jaar gerenoveerd te zien.