De bonden benadrukken dat sinds deze zomer de arbeidsvoorwaarden bij Ryanair niet veranderd zijn en dat het bedrijf nog steeds de Europese en nationale wetgevingen niet naleeft. "Wij willen niet het faillissement van het bedrijf, maar een wijziging van managementstijl." De autoriteiten, nationaal en Europees, moeten volgens de bonden van het cabinepersoneel ook meer doen om Ryanair de wetgeving te doen naleven.
"Ryanair is de enige multinational die de wetgeving niet naleeft en we begrijpen niet waarom niemand van de autoriteiten reageert", zegt vakbondsman Didier Lebbe (CNE). "Het is nochtans in het belang van iedereen, want als we dit zo laten en Ryanair laten groeien, dan gaan andere bedrijven dit gedrag imiteren." De vakbonden zullen bij de Europese Commissie ook aandringen op een onafhankelijke Europese bemiddelaar. "Om gezamenlijk met Ryanair te kunnen onderhandelen en niet in elk land apart", zegt Lebbe.
Directie roept op tot overleg
De directie van Ryanair verwacht geen chaos bij de grootste staking ooit' op 28 september. Dat zegt marketing manager Kenny Jacobs. "We gaan vluchten ver op voorhand annuleren en de passagiers een alternatief of terugbetaling aanbieden", klinkt het. Bovendien verwacht de marketing manager dat "een meerderheid" van de vluchten zal kunnen worden uitgevoerd zoals gepland. "Niet alle cabinepersoneelsleden zullen aan de staking deelnemen, zoals ook vorige acties aantoonden. Voor wat de vliegtuigen betreft, beschikken we, wegens het einde van de zomer, over voldoende vervangingstoestellen."
Toch zijn de vakbondsacties vervelend voor de Ierse lowcost-maatschappij. Jacobs geeft toe de stakingen financiële schade berokkenen - "maar niet zo groot want onze vooruitzichten blijven onveranderd".
De directie van Ryanair roept de bonden op om de gesprekken voort te zetten. "We hebben de jongste twee weken al contacten gehad met de vakbonden en pilotenorganisaties in België", zegt Jacobs en volgens hem wordt er "goede vooruitgang" geboekt. "We zijn bereid om de eisen van de vakbonden rond lokale contracten en lokale belastingen te bekijken. Maar we vragen hen om terug naar de onderhandelingstafel te komen." Hij hoopt alvast "voor kerstmis" een akkoord te hebben met de Belgische vakbonden.