Blanke man houdt het langer vol in parlement

Blanke man houdt het langer vol in parlement

Vrouw, geen diploma, migratieachtergrond? Dan is een zitje in het parlement iets sneller te bemachtigen, maar ook sneller weer kwijt te raken. Dat blijkt uit een Europese studie in acht landen, waaronder België, waarover De Morgen vandaag bericht. Diversiteit staat hoog op de agenda van politieke partijen, bewijst een nieuwe Europese studie. Als de parlementaire fractie overwegend hoogopgeleid, mannelijk en blank kleurt, zullen partijen proberen het aantal vrouwen en minderheden op te krikken. Dat blijkt ook goed te lukken: als hun fractie nog weinig vrouwen, minderheden of laagopgeleiden telt, worden die kandidaten vaker verkozen dan blanke mannen.

Maar de instroom stopt vooraleer het evenwicht volledig is bereikt. En als ze vertrekken, doen ze dat uit eigen beweging omdat ze zich niet meer kunnen identificeren met de rest van de groep, of omdat ze geen verkiesbare plek meer krijgen.

De studie bij acht Europese landen keek naar 45 legislaturen tussen 1990 en 2015. Voor België ging het om zes zittingsperiodes in de Kamer, bestudeerd door de politicologen Bram Wauters (UGent) en Marc van de Wardt (UGent en Tilburg Institute of Governance).

bron: Belga