De wetenschappers zaten deze week aan boord van een sleepboot van de Russische marine tijdens een expeditie naar Franz Jozefland, een archipel in de Atlantische Oceaan ten noorden van Nova Zembla en de Barentszzee. Nabij Kaap Heller besloten ze om met een opblaasboot aan land te gaan om de lokale fauna en flora onder de loep te nemen, toen een vrouwelijke walrus hen aanviel en de sloep omsloeg, waarna het vaartuig naar de zeebodem verdween.
"Een groepje wetenschappers moest vluchten van een vrouwelijke walrus die uit bescherming voor haar jongen een expeditieboot aanviel", zo verklaarde de Russische Noordelijke Militaire Vloot in een persbericht.
De doodsbange onderzoekers belandden in het ijskoude zeewater en konden - terwijl de briesende walrusmama ze achtervolgde - nog net op tijd de kant bereiken. Er vielen geen gewonden, wel raakte de opvarenden onderkoeld.
Moederlijke instincten
Het Russische leger liet naar verluidt een drone vliegen boven een groepje walrussen op een nabijgelegen strand om wetenschappelijke foto's te nemen, hetgeen het dier waarschijnlijk heeft opgehitst en haar moederlijke instincten heeft aangewakkerd.
Volgens National Geographic kunnen walrussen in de Noordpoolcirkel tot anderhalve ton wegen en een lengte van 3,5 meter bereiken. Hoewel ze van nature niet agressief zijn, zullen ze er niet voor terugdeinzen om zich met hun enorme omvang te verdedigen tegen nog grotere roofdieren.