Een van de Nederlandse strandjutters was de 14-jarige Maarten van Duijn. Hij vond zaterdag de eerste askruik op het strand van Noordwijk. Toen we aankwamen, zagen we iets glimmends liggen, vertelt vader Leen aan het AD. In dertig jaar kom je natuurlijk van alles tegen, maar dit is wel heel bizar. Een volle urn!
Schandaal
De twee besloten hun vondst mee terug naar huis te nemen. Eenmaal thuisgekomen controleerden ze de inhoud. Met respect, zegt Maarten in een Facebookpost op de pagina van KustnieuwsNL. De urn kon natuurlijk ook een vermomming zijn voor één of ander goedje dat onder de categorie narcotica' valt bijvoorbeeld. Uiteindelijk bleek het toch om menselijke resten te gaan. Er zat zo'n plaatje in de urn, gaat Leen verder. Op basis van de informatie op de urn, waaronder naam, geboorte- en sterfdatum en datum van crematie probeerden vader en zoon contact op te nemen met het vermelde crematorium in Duitsland. Maar dat weigert commentaar te geven. Dit is toch wereldnieuws, zegt Leen verbaasd. Misschien is het wel een groot schandaal.
Hoe meer we ons er samen in verdiepten, hoe bizarder wij de vondst eigenlijk vonden, zegt de 14-jarige strandjutter. Mochten de nabestaanden de urn niet terug willen hebben, dan krijgt de urn een mooi plekje in ons privé-juttersmuseaum, grapt hij. Al steekt vader Leen daar snel een stokje voor Als niemand zich meldt, heeft een begrafenisondernemer hier aangeboden de as alsnog op zee uit te strooien, zoals het hoort: eervol.
Viswedstrijd
Wat Maarten en Leen dan nog niet beseffen is dat er ook nog een andere urn is teruggevonden, enkele kilometers verderop, op het strand van Katwijk. Visser Arno Arkesteijn deed mee aan een viswedstrijd toen hij de urn aantrof. Ook vindt hij het verbrandingstablet met persoonsgegevens. Ik zag ineens iets zwarts in de branding liggen, vertelt hij aan RTL Nieuws. Het was echt as. Net zoals de vondst in Noordwijk gaat het om de resten van een Duitser, overleden in 2018.
Gisteren dook opnieuw een urn op in Noordwijk, die naar de politie werd gebracht. Het is voorlopig nog niet duidelijk hoe de urnen vanuit Duitsland 800 km verder op het strand zijn gekomen. In Duitsland mogen nabestaanden urnen niet meenemen naar huis.
Vorpommern
In Duitsland loopt het nieuws over de aangespoelde urnen als een vuurtje. Zo blijkt dat de urnen afkomstig blijken te zijn van crematorium Greifswald uit de plaats Vorpommern, in het Noord-Oosten van Duitsland. Een Duitse nieuwssite merkte op dat voor verstrooiing op zee normaal gezien een urn wordt gebruikt die oplost in water. Dat was niet het geval voor de gevonden aluminium urnen.