Dat partnergeweld dit jaar meer slachtoffers maakte, werd in april al duidelijk. 331 keer werd 1712 die maand gecontacteerd over een mogelijk slachtoffer van partnergeweld, een verdrievoudiging van het maandelijks gemiddelde in 2019. Die stijgende tendens zet zich ook in de maanden daarna verder, aldus de hulplijn. Van januari tot juli 2020 werd 1712 gecontacteerd over 1.191 mogelijke slachtoffers van partnergeweld, terwijl dat er voor het volledige jaar 2019 1.140 waren.
Taboe
Volgens Vlaams coördinator van 1712, Wim Van de Voorde, heeft dit zeker te maken met de lockdown, maar ook met een betere doorstroming naar de professionele hulpverlening. "Op zich is het hoopvol dat meer mensen contact opnemen met 1712 want de overgrote meerderheid van de slachtoffers van familiaal geweld komt nooit in de hulpverleningsstatistieken terecht omdat op dit thema nog een gigantisch taboe rust", aldus Van de Voorde.
Waarschijnlijk speelde een betere bekendheid van 1712 eveneens een rol want ook in de maanden januari en februari was het aantal oproepen naar 1712 hoger dan het gemiddelde in 2019.
Quid bij derde golf?
Toch bevestigen eerdere studies van UGent en het Kinderrechtencommissariaat de stijgende tendens bij 1712. Beide studies, respectievelijk uitgevoerd in april en mei, wezen al uit dat familiaal geweld, en partnergeweld in het bijzonder, is toegenomen tijdens de lockdown. "Dit is een belangrijke conclusie waar we als beleid en samenleving rekening moeten houden. Denk maar aan het toekomstige antwoord van het beleid op een eventuele derde golf", aldus Van de Voorde nog.
Met het oog op de heropening van de scholen roept 1712 leerkrachten op om het thema conflicten, spanningen en agressie in het gezin aan bod te brengen in de klas zodat het taboe en de schaamte over familiaal geweld enigszins doorbroken kan worden.