De onderzoekers bevroegen in juni 1.000 Belgen en meer dan 12% van alle event professionals in België. «Maar het ene evenement is het andere niet voor die bezoeker», zegt Jolien Vangeel van Publieke Impact. «We zien dat ze sneller naar een huwelijk of een culturele voorstelling zouden gaan, dan naar een kermis of een jaarmarkt.»
Personeel met mondmaskers
Twee op de drie bezoekers hebben er vertrouwen in dat de organisatoren hun evenementen zo coronaproof mogelijk zullen maken. De evenementen moeten wel onder bepaalde voorwaarden plaatsvinden, vinden de bezoekers. Acht op de tien vragen verplicht gebruik van hygiënische maatregelen, zoals handgels of het handen wassen.
Zes op de tien vinden dat het dragen van mondmaskers bij personeel maar beter verplicht wordt. «Mondmaskers schrikken ook de bezoekers zelf niet af», stelt Jolien Vangeel: «Een bezoeker op twee stelt zelfs dat mondmaskers verplicht moeten worden gemaakt voor bezoekers. Slechts een kwart vindt mondmaskers een reden om niet te gaan.»
Vijf euro extra
De organisatoren geven aan met maximum een derde minder bezoekers te kunnen werken om uit de kosten te geraken, maar ze verwachten ook 25% meer kosten. Maar ook daar willen bezoekers een stukje in bijspringen: vijf euro extra voor een ticket van 25 euro, of 10 euro extra voor een ticket van 100 euro: dit blijken redelijke prijsstijgingen volgens de bezoekers. Op gratis evenementen wil één bezoeker op drie ook meer betalen voor drank en eten om de kosten te helpen dragen.
Geen hellhole
En ondanks de minder goede coronastatistieken blijven Europese vakantiegangers België zien als een aantrekkelijke en veilige reisbestemming. Dat blijkt uit een bevraging die Toerisme Vlaanderen heeft uitgevoerd. Landen als Italië, Spanje en ook Frankrijk worden gezien als minder veilig. België wordt op hetzelfde niveau als Nederland ingeschat. «We zijn niet de hellhole van de wereld», aldus Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.