Uit een nieuwe studie blijkt dat het nagenoeg onmogelijk is om op basis van het gehuil van baby's in te schatten wat het kind wil. De geluiden die baby's maken, verraden wel of ze het naar hun zin hebben of niet, maar het is praktisch onmogelijk om te achterhalen of een baby huilt omdat hij honger of pijn heft.
Bij het onderzoek lieten de wetenschappers 333 volwassenen luisteren naar opnames van baby's tussen de vijf en tien maanden oud. De geluidsopnames werden op verschillende momenten gemaakt: tijdens het spelen, bij de arts, weg van hun ouders of wanneer ze honger hadden.
De proefpersonen wisten goed in te schatten wanneer een baby blij was en wanneer niet. Maar het lukte hen nooit om te bepalen waarom de kinderen huilden. Ze verwarden vaak pijn met isolatie, honger of andere vormen van onvrede bij de baby's. Alleen als de jonge kinderen aan het spelen waren, werd dat geluid juist geraden.
Waarom baby's niet duidelijk kunnen maken om welke reden ze huilen, is volgens Jitka Lindova te wijten aan het feit dat het huilen een primaire emotie is. "Ze zijn zich er waarschijnlijk niet van bewust dat ze iets willen duidelijk maken aan hun ouders," vertelde de hoofdonderzoeker.
Tijdens het spelen slagen kinderen er wel in om duidelijk te maken wat ze bedoelen omdat ze dan echt proberen communiceren met volwassenen door te lachen of door geluiden na te bootsen.
"Bij spelgedrag oefenen kinderen mogelijk hun communicatievaardigheden," besluit Lindova.