De 25-jarige vrouw was op 19 maart teruggekeerd vanuit de Verenigde Staten naar de Chinese provincie Heilongjiang. De vrouw had geen symptomen van Covid-19, maar werd uit voorzorg gevraagd om zichzelf thuis in isolatie te plaatsen. Dat deed ze en de vrouw had geen contact met anderen. Toch bleek dat ze maanden later 71 mensen op indirecte wijze besmet had.
Desastreus
De schuldige? De lift. De vrouw had immers de gemeenschappelijke lift van het appartementsgebouw gebruikt, en bleek - nadat eerdere tests voor antilichamen negatief waren gebleken - toch besmet te zijn met het coronavirus. Ze was echter een zogeheten asymptomatische drager, en had volgens de onderzoekers waarschijnlijk toch viruspartikels achtergelaten op bepaalde oppervlaktes in de lift.
Het resultaat was desastreus. Voor de terugkomst van de vrouw uit de VS waren er sinds 11 maart geen coronabesmettingen meer vastgesteld in de regio, en plots waren het er bijna 100. Vlak nadat de vrouw de lift genomen had, maakte een buurman uit het appartementsgebouw er ook gebruik van. Hij raakte besmet zonder het te weten en besmette vervolgens zijn moeder en haar vriend, die op 26 maart bij hem logeerden. De moeder en haar vriend gingen drie dagen later naar een feest, waar een aanwezige een beroerte kreeg en naar het ziekenhuis werd overgebracht.
Superverspreider
Tijdens de ziekenhuisopname van de feestganger met de beroerte geraakten nog eens 28 mensen besmet. Vijf verpleegsters, een dokter en een medewerker van het ziekenhuis vertoonden alsook symptomen. Later werd de zieke man overgebracht naar een tweede ziekenhuis, waar hij nogmaals 20 anderen besmette.
De partner van de moeder van de buurman, die door die laatste besmet werd, kreeg pas op 7 april symptomen en werd getest. Hij testte als eerste uit de cluster besmettingen van de superverspreider - de 25-jarige Chinese vrouw - positief. Nadien werden meerdere mensen waarmee de man in contact was gekomen ook positief getest.
Oppervlaktes of aerosolen?
Het verhaal doet de angst over besmetting via oppervlaktes opnieuw oplopen. Uit studies is immers gebleken dat het Covid-19-virus tot twee à drie dagen kan overleven op plastic of metalen oppervlakken. Dat is echter wel in ideale labocondities, en zelfs daar zou na zeven uur de besmettelijkheid verdwijnen. Op gladde oppervlakken en voorwerpen zoals deurklinken, leuningen en tafels zou het virus gemiddeld zo'n drie uur overleven.
Volgens microbioloog Emanuel Goldman van de New Jersey Medical School is de kans op overdracht via oppervlakken erg klein. Dat zei hij in het medisch tijdschrift The Lancet. Gevaarlijker is het geval waarin een besmet persoon hoest of niest op het oppervlak, en iemand anders dat oppervlak binnen de één à twee uur nadien aanraakt.
Veel wetenschappers zijn er echter van overtuigd dat aerosolen - microscopisch kleine speekseldruppels - wel eens grotere boosdoeners kunnen zijn. Ze verwijten de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat ze het risico van aerosolen niet erkennen. Aerosolen kunnen langer in de lucht blijven hangen en grotere afstanden afleggen, wat vele maatregelen ontoereikend maakt. Slecht geventileerde ruimtes - zoals een lift - zijn dan risicovol.