Benidorm bouwt een stevig dossier op en zal dat binnenkort indienen bij de VN. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De Spaanse stad is volgens stedenbouwkundigen heel opmerkelijk opgebouwd. Dat komt door de vele skyscrapers die de stad telt. Volgens socioloog Mario Gaviria van de Universiteit van Navarra is het de best ontworpen en de meest duurzame stad van het hele Middellandse-Zeegebied.
Vroeger was Benidorm een klein vissersdorpje, nu is het uitgegroeid tot een reisbestemming voor zonliefhebbers en senioren die er komen overwinteren. Aan de kustlijn werd er hier voor het eerst in de hoogte gebouwd in plaats van de breedte. Naast de hoge gebouwen telt de badstad ook een aantal Belgische winkels en frietkoten, Duitse stubes en Britse pubs. Handig voor toeristen die niet te veel willen afdwalen van hun vaderlandse gewoontes.
Argumenten
Door de vele hoge gebouwen aanwezig in de stad, is Benidorm sinds de tweede helft van de twintigste eeuw een voorbeeld geworden van urban design. Bovendien leven mensen van verschillende afkomst er harmonieus samen volgens burgemeester Antonio Perez. Andere argumenten die worden aangehaald: de natuur die net buiten het dichtbebouwde centrum te vinden is en de talloze hotels die de "all-in"-formule aanbieden.
Indien de stad als werelderfgoed wordt herkent, zou dat een uitgelezen kans zijn om een jonger publiek aan te trekken. Hierbij mag niet vergeten worden dat de goedkeuring van Unesco nog enkele jaren op zich kan laten wachten. Om die goedkeuring te ontvangen, moet Benidorm slechts aan één van de tien voorwaarden voldoen die Unesco in 2005 heeft opgesteld.