Belgodyssee belicht nieuwe leervormen

Belgodyssee belicht nieuwe leervormen

Nieuwe technologieën, de mondialisering van de economie, de opwarming van de aarde en de veroudering van de bevolking. Het zijn allemaal thema's die de wereld en onze samenleving veranderen, én die zo gevolgen hebben voor onze manier van leren.

Vanuit die premisse vertrekt Belgodyssee dit jaar. Op welke manier passen de opvoedingstechnieken en de leerprocessen zich aan? En wat is het effect op ons potentieel van ‘levenslang leren'? De aspirant-journalisten zoeken het de volgende maanden uit.

Brug bouwen

Los van het jaarlijks wisselende thema, blijft Belgodyssee trouw aan zijn succesformule. De wedstrijd van het Prins Filipfonds slaat opnieuw de handen in elkaar met Metro, VRT, RTBF en l'Avenir. Samen mikken ze op jonge reporters uit de drie gemeenschappen van het land, die op zoek gaan naar nieuwe vormen van onderwijs en lesgeven. Door anderstalige deelnemers aan elkaar te koppelen, wordt meteen ook een brug gebouwd tussen de verschillende landsdelen.

Publicatie in Metro

Studenten die in het laatste jaar van een universiteits- of hogeschoolopleiding zitten en tussen 20 en 25 jaar oud zijn, kunnen nog tot eind deze maand hun kandidatuur indienen. Vanaf volgende maand gaan de geselecteerde duo's samen aan de slag, waarna hun artikels via de mediapartners op het brede publiek worden losgelaten. Ook de Nederlandstalige én de Franstalige Metro-kanalen geven hen dus de kans om hun eerste stapjes in de mediawereld te zetten.

Ook onze redactie gaat op zoek naar een opvolger voor Tanita De Mey (kleine foto), die we vorig jaar tot nederlandstalige winnares verkozen. Naast een forum voor hun artikels, beloont Metro zijn laureaten met aantrekkelijke prijzen. Bij de VRT en RTBF vallen bovendien betaalde stages van zes maanden te winnen.

www.belgodyssee.be

Foto's: Belga/ J. Roosens