Tegenover dezelfde periode vorig jaar gaat het om een stijging met 2 procentpunt en tegenover het eerste kwartaal met 1,2 procentpunt. Begin dit jaar was de groei van het aantal werkenden stilgevallen, maar nu gaat het weer de goede kant uit. De Europese doelstelling voor België ligt op een werkgelegenheidsgraad van 73,2% in 2020.
Brussel hinkt achterop
Er zijn in het tweede kwartaal vooral meer 55-plussers aan de slag: 52,3%. In het eerste kwartaal was dat maar 50,8%. Van alle leeftijdsgroepen neemt de werkgelegenheidsgraad er het sterkste toe. Bij de 20- tot 54-jarigen bedroeg de groei 1,1%. In deze leeftijdscategorie is 76,4% van de Belgen aan het werk.
De evolutie is positief in de drie gewesten, al zijn er wel nog grote regionale verschillen. Zo is de werkgelegenheidsgraad het hoogst in Vlaanderen, en bedraagt er nu 76%. Ook de groei was het grootst in Vlaanderen: +1,9 procentpunt tegenover het eerste kwartaal. In Wallonië ligt de werkgelegenheidsgraad op 65,2%, slechts 0,1 procentpunt meer dan in het eerste kwartaal. In Brussel was er een stijging met 1,1 procentpunt tegenover het eerste kwartaal, maar de werkgelegenheidsgraad ligt er wel het laagst, op amper 61,7%.
Minder werkloosheid in Vlaanderen
Het aantal werklozen in Vlaanderen is in september verder gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB). Tegenover eind september vorig jaar daalt de werkloosheid met 8.468 eenheden, of 4,2%. De werkloosheidsgraad in Vlaanderen bedraagt 6,1%, of 0,4 procentpunt minder dan vorig jaar.
Eind september telde Vlaanderen 190.819 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Het grootste deel (63%) daarvan zijn werkzoekenden met een werkloosheidsuitkeringsaanvraag (WZUA), waarvan het aantal daalde met 6,2%. Het aantal jongeren in beroepsinschakelingtijd (BIT) daalde met 13,8%. Bij de twee overige categorieën was er een stijging: het aantal vrij ingeschreven werkzoekenden steeg met 2,4%, in de categorie «andere» (deeltijds lerenden zonder baan, werkzoekenden met een leefloon of vluchtelingen met een leefloon die zich registreren als werkzoekende) was er een stijging met 5,7%. Het aantal werklozen met een migratieachtergrond daalt op jaarbasis aanzienlijk trager (-0,7%) dan bij de autochtone bevolking (-5,6).
De werkloosheid krimpt in Vlaanderen al sinds augustus 2015. In vergelijking met de afgelopen twaalf maanden is het dalingsritme wel lager. In augustus ging het nog om -5,2%, in september 2018 daalde het aantal werklozen zelfs met 8,3% tegenover een jaar eerder.