Belgische TransportBond zet bagagisten op de luchthaven in de bloemetjes

Belgische TransportBond zet bagagisten op de luchthaven in de bloemetjes

De Belgische TransportBond organiseert dinsdag de derde editie van de "Dag van de Bagagist". De BTB wil zo de bagagisten, die op de luchthavens tot 30 ton bagage per dag versleuren, bedanken, en de reizigers informeren dat zij zonder bagagist geen vliegreizen kunnen maken. "Reizigers denken maar al te vaak dat alles volledig machinaal gaat, maar hun valies komt allerminst rechtstreeks van de transportband aan de incheckbalie in hun vliegtuig. Want de bagagisten kruipen letterlijk in de vliegtuigen om te stapelen of uit te laden. Een bagagist sleurt tot 30 ton per dag", zegt BTB-voorzitter Frank Moreels.

Volgens BTB werken de bagagisten in moeilijke omstandigheden, en krijgen ze daarvoor geen erkenning. Zo gaat het om een fysiek erg zware job, die je niet heel je carrière volhoudt. Veel bagageafhandelaars hebben dan ook knie- en elleboogproblemen. Daarnaast gaat het vaak over deeltijdse jobs.

"Door de antisociale pensioenpolitiek van de regering, zullen ook bagagisten, een zwaar beroep bij uitstek, jaren langer moeten werken. Daarom is een bedankje zeker op zijn plaats", aldus Moreels.

bron: Belga