In Australië is het WK voor zonnewagens gestart. Het team van de KU Leuven hoopt op een podiumplaats.
«We zijn goed gestart», laat Karel Winderickx van het Punch Powertrain Solar Team weten aan Metro vanuit de Australische woestijn. Het team heeft op dit moment net een kampplaats opgesteld in het onooglijke plaatsje Dunmarra, in de Australische outback ver van de bewoonde wereld. Om 17u plaatselijke tijd moeten ze immers stoppen met rijden en de nacht doorbrengen waar ze op dat moment zijn.
Lekke band
Het Belgische team kwalificeerde zich als vierde en rukte kort na de start op naar de tweede plaats. Een lekke band strooide roet in het eten, maar bij het vallen van de avond waren de kansen nog gaaf. Ze lagen op een vijfde plaats, op nauwelijks twintig minuten van de leiders. De Leuvense studenten hopen de rit van Darwin naar Adelaide, van noord naar zuid dwars door het niemandsland, in vier dagen af te leggen. Vandaag hebben ze al 622 van de 3.000 kilometer afgelegd.
Al voor de zesde keer neemt een team van Leuvense studenten deel aan de World Solar Challenge. Daarvoor bouwen ze telkens een volledig nieuwe wagen die rijdt op zonne-energie. «De grootste vernieuwing dit jaar is de keuze voor een assymetrische wagen», zegt Winderickx. «Dat betekent dat de cockpit niet in het midden staat. Daardoor kunnen we de luchtweerstand tot 30% verminderen. Aërodynamica is immers enorm belangrijk bij deze wagens.» In totaal nemen 46 wagens uit 25 landen deel aan de prestigieuze zonnerace. De meeste wagens zijn ontwikkeld door universiteiten of onderzoekscentra. (jm)