België omsingeld door wolven

België omsingeld door wolven

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het zeker. Voor het eerst in meer dan 150 jaar heeft een wilde wolf weer poot gezet in Nederland. Meer dan waarschijnlijk gaat het om een wolf die al geruime tijd rondzwierf aan de Duitse kant van de grens nabij Meppen, en die in de nacht van 6 op 7 maart Nederland is binnengelopen. In de ochtend werd het dier gespot langs een weg in de buurt van Sleen in de provincie Drenthe en meteen op de foto gezet door een alerte chauffeur.

België wordt het ‘wolvenknooppunt' van Europa

Daarmee zijn België en Luxemburg de enige landen in continentaal Europa waar de wolf nog niet is teruggekeerd. Je hoeft geen grote wetenschapper te zijn om te voorspellen dat de wolf binnen afzienbare tijd ook opnieuw in België zal opduiken. We zijn nu immers langs 3 kanten omsingeld door landen die wél wolven op hun grondgebied hebben. Méér nog: België wordt het ‘wolvenknooppunt' van Europa, waar zuidelijke wolven van de Italiaans-Franse lijn en oostelijke wolven van de Pools-Duitse lijn elkaar zullen ontmoeten, nadat de ingekrompen populaties eeuwenlang gescheiden waren.

Welkom wolf!

Exact twee jaar geleden lanceerde natuurvereniging Landschap vzw een grote informatiecampagne omtrent de comeback van de wolf in Europa en de verwachte terugkeer van wolven naar de Lage Landen. Nadat ze al Frankrijk en Duitsland hebben heroverd, staat een bescheiden voorhoede van wilde Europese wolven immers klaar om af en toe ook België en Nederland te bezoeken. Jongvolwassen wolven ondernemen lange zwerftochten en het is méér dan waarschijnlijk dat die zwerftochten hen af en toe ook door ons land zullen voeren. Getuige daarvan de wolf van Gedinne die in augustus 2011 werd gefilmd door ‘Dieren in Nesten'.

Website

In 2013 bracht Landschap vzw de website welkomwolf.be online om zoveel mogelijk mensen correct te informeren en voor te bereiden op de komst van de eerste wolven op Belgisch grondgebied. De website bundelt alle informatie over het gedrag van wolven en hun actuele verspreiding in Europa. Een lezingenreeks in 13 Vlaamse steden werd bijgewoond door bijna 2.000 geïnteresseerden.

Inmiddels zit onze wolf niet stil. Duitse wolven staan nu op 150 kilometer van de Belgische grens ter hoogte van de Hoge Venen (en een stuk noordelijker dus al op de Nederlands-Duitse grens). Franse wolven zijn noordelijk opgerukt tot voorbij Reims en Straatsburg, tot op amper 80 kilometer van de Belgische grens. Vanuit de noordelijke Vogezen, de Lorraine en de Argonne-streek is het nog maar een dag lopen tot de grens en minder dan een week tot Brussel…

Meldpunt krijgt wekelijks waarnemingen

Er gaat geen dag voorbij of er is actueel wolvennieuws uit één van onze buurlanden. Dat de wolf ook de Vlamingen boeit en beroert, blijkt uit het aantal vermeende wolvenwaarnemingen dat al binnenliep bij het Meldpunt Wolven van Landschap vzw. Sinds dat meldpunt een goed jaar geleden samen met de website welkomwolf.be werd gelanceerd, is er geen week voorbijgegaan of er werd wel ergens in België een wolf gemeld door een alerte Vlaming of Nederlander, doorgaans met grote stelligheid. Vaak zit er zelfs een foto bij als bewijsmateriaal, waarop dan steevast een vos of een husky te zien is. Anderzijds zijn sommige waarnemingen en getuigenissen wél zeer geloofwaardig, maar zonder hard bewijs kunnen we ze enkel maar archiveren…

Maar het belangrijkste is dat het onderwerp lééft en dat inmiddels duizenden mensen niet alleen overtuigd zijn van het feit dat de wolf vroeg of laat ook bij ons zal opduiken, maar tegelijk ook open staan voor de idee dat wolven en mensen perfect kunnen samenleven. De wolf is immers volstrekt ongevaarlijk voor mensen – hij heeft zelfs een enorme angst voor ons.

Alle informatie over wolven en hoe er mee om te gaan, is overzichtelijk samengebracht in de website www.welkomwolf.be. Daar kunnen ook alle vermoedelijke waarnemingen van wolven worden aangemeld.