België moet 4.700 vluchtelingen opnemen

België moet 4.700 vluchtelingen opnemen

Het opzet van de Commissie is om nog eens 120.000 asielzoekers uit de ‘frontlijnstaten' Italië, Griekenland en Hongarije eerlijk te verspreiden over de Europese Unie. Volgens de verdeelsleutel moet België daarvan zo'n 4% voor zijn rekening nemen. Dat komt neer op bijna 4.700 mensen, of ongeveer 3,5 keer zo veel als aanvankelijk vooropgesteld.

Bij de landen die het meeste asielzoekers moeten opvangen staat Duitsland (29.500) helemaal bovenaan. Eerder had bondskanselier Angela Merkel al laten weten dat ze «het beu was om alleen op te draaien voor de vluchtelingenstroom richting Europa». Frankrijk en Italië delen de tweede plaats (beiden 22.700), Spanje (14.600) vervolledigt de top drie. Verder zou ook een aantal vroegere Oostbloklanden een grotere verantwoordelijkheid krijgen.

 

 

Bij het begin van de zomer had Juncker ook al eens een (vrijwillig) spreidingsplan voorgelegd. Hoewel het toen om ‘slechts' 40.000 mensen ging, zetten vooral de Oost- en Centraal-Europese landen de hakken stevig in het zand. Morgen legt hij zijn nieuwe (bindende) pan-Europese aanpak van de asielcrisis voor aan de EU-landen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil nog niet ingaan op de cijfers. Hij wil eerst een aantal voorwaarden stellen. Het gaat in de eerste plaats over een eerlijke spreiding met gesloten hotspots in Griekenland en Italië. Daarbij kan een onderscheid worden gemaakt tussen oorlogsvluchtelingen en economische vluchtelingen.

Verder wil Francken ook de socio-economische solidariteit zien samengaan met asielsolidariteit. «Voor landen die zich niet solidair tonen in de opvang van asielzoekers, kunnen we bijvoorbeeld de landbouwsteun opschorten.» Tot slot wil hij meer steun voor opvang in de regio rond Syrië, «zodat mensen de noodzaak niet meer voelen om hun geluk in Europa te komen beproeven.»

(infografiek Metro)