Volgens het onderzoek staan Bermuda, de Kaaimaneilanden en Nederland bovenaan het klassement van «vennootschapsbelastingparadijzen». België staat tussen de vijftiende en twintigste plaats. Die plaatsen werden niet gerangschikt. Volgens Oxfam is België een goed voorbeeld van landen die tegelijk boosdoener en slachtoffer zijn. Ons land profiteert wel door de notionele intrestaftrek, maar loopt tegelijk belastinginkomsten mis omdat bedrijven in ons land actief winst doorsluizen, naar bijvoorbeeld Luxemburg. «Maar bij gebrek aan specifieke gegevens en transparantie over waar bedrijven hun belastingen betalen en winst maken is het onmogelijk dit systematisch te analyseren», meent Oxfam.
«Geen winnaars»
Deze belastingparadijzen zijn volgens de ngo niet het enige probleem. Wereldwijd is er tussen de landen een race aan de gang naar een zo'n laag mogelijke vennootschapsbelasting. Onder de G20-landen bedroeg die belasting 25 jaar geleden gemiddeld 40%, vandaag is dat minder dan 30%. «Er zijn geen winnaars in deze race», zegt Oxfam-adviseur Esmé Berkhout. «Gewone mensen, vooral de armsten, betalen de prijs voor deze roekeloze competitie.»
Op die manier lopen landen miljoenen euro mis die nodig zijn om armoede en ongelijkheid aan te pakken. «Ze houden zo een riskant en oneerlijk economisch systeem overeind dat miljoenen mensen achterlaat met weinig kansen op een beter leven», stelt Berkhout. Oxfam vraagt dat regeringen samenwerken om deze race te stoppen en ervoor te zorgen dat bedrijven eerlijk belast worden.