Maandag werd op het TEDSalon in Berlijn een nieuwe unieke index voorgesteld: de Good Country Index. Een goed land is volgens die index een land dat positieve bijdrages levert aan de planeet. De grote winnaar op dat vlak is Ierland, maar ons Belgenlandje slaagde erin om de tiende plaats te veroveren. Dat is een betere notering dan grote landen als de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland.
De onafhankelijke politieke adviseur Simon Anholt vroeg zich af waarom mensen een bepaald land bewonderen. Hij ontdekte dat de perceptie dat een land goed is veel belangrijker is dan de rijkdom of de schoonheid van een land. Daarom besloot hij te zoeken welke landen echt goed zijn en het meeste bijdragen aan de mensheid.
Voor dat onderzoek keek hij naar zeven categorieën bij 125 landen. Die categorieën waren onder andere wereldorde, wetenschap en technologie, cultuur, klimaat en welzijn en gezondheid. Elke categorie bevat vijf datasets die de beoordeling in die categorie bepalen. Als je bijvoorbeeld cultuur neemt, waarin België blijkbaar de beste van de wereld is, dan krijg je datasets als de export van creatieve diensten, de export van creatieve producten, vrijheid om te reizen (visa's en dergelijke), persvrijheid en achterstallige bijdragen aan UNESCO. Het slechtste scoort België in de categorie internationale vrede en veiligheid, daarin staan we pas op de honderdste plaats. Dat komt vooral door onze relatief kleine vredestroepen en export van wapens.
Anholt geeft toe dat zijn index nog een beetje ruw is, maar dat dit een stap in de goede richting is. Hij hoopt met deze index de manier waarop landen hun prestaties meten te veranderen. Volgens Anholt wordt er nog veel te vaak enkel naar de interne keuken gekeken om te zien hoe goed een land is, terwijl in de geglobaliseerde wereld van vandaag er ook moet gekeken worden naar de invloed van een land op de wereld.
De volledige Good Country Index kan je hier vinden.