België geeft 24 miljoen euro humanitaire hulp aan Syrische vluchtelingen

België geeft 24 miljoen euro humanitaire hulp aan Syrische vluchtelingen

België heeft voor dit jaar 24,3 miljoen euro vrijgemaakt voor humanitaire hulp aan Syrië en aan de landen in de regio die Syrische vluchtelingen opvangen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) aangekondigd op de slotdag van een internationale donorconferentie in Brussel. De hele Europese Unie belooft meer dan twee miljard euro. Op de Brusselse conferentie probeert de internationale gemeenschap fondsen bijeen te schrapen voor humanitaire hulpverlening aan de Syrische vluchtelingen. In buurlanden Turkije, Libanon, Jordanië en Irak zoeken naar schatting 5,6 miljoen Syriërs beschutting tegen het oorlogsgeweld. In eigen land zijn minstens evenveel mensen op de vlucht.

De hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid, Federica Mogherini, kondigde aan dat de Europese Unie dit jaar ruim twee miljard euro vrijmaakt. De grootste schijf van 1,5 miljard euro gaat naar vluchtelingen in Turkije. Het overige geld wordt verdeeld over Syrië en de andere buurlanden.

België legt 24,3 miljoen euro op tafel. Reynders drong op de conferentie ook opnieuw aan op een onderhandelde politieke oplossing voor het conflict. Ons land steunt dan ook het mandaat van de nieuwe VN-gezant Geir Pedersen om de vredesonderhandelingen nieuw leven in te blazen.

De Verenigde Naties ramen dat er dit jaar 4,4 miljard euro nodig is om de noden van de Syrische vluchtelingen in het buitenland te ledigen. Daarnaast zou er 2,9 miljard euro gevonden moeten worden voor hulp binnen Syrië, waar de bevolking zich volgens de ngo Dokters van de Wereld in een "onhoudbare" humanitaire situatie bevindt.

Vorig jaar bleef de opbrengst met 3,5 miljard euro ruim onder de verwachtingen. De VN hadden toen op het dubbele gehoopt. De Europese Unie vertegenwoordigt ongeveer drie vierde van de engagementen. De Verenigde Staten deelden niet mee hoe groot hun bijdrage vorig jaar was.

bron: Belga