De enquête werd uitgevoerd door Ipsos, bij 10.000 Europeanen uit België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, en voor het eerst ook Polen en Portugal. Ook bij 6.000 niet-Europeanen (Amerikanen, Brazilianen, Chinezen en Indiërs) werd een peiling gehouden. Met 2.318 euro staan de Belgen op de vierde plaats van de ondervraagde Europese landen. Het budget stijgt bij zowel de Vlamingen (2.177, +7%) als bij de Franstaligen (2.459, +5%).
Europese trend
De stijging gaat in tegen de gemiddelde Europese trend, want het gemiddelde reisbudget van de ondervraagde Europese gezinnen daalt met 2% tegenover vorig jaar en bedraagt nu 1.957 euro. Een kleine nuance: als de landen die niet tot de eurozone behoren (Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Polen) uit de resultaten weggelaten worden, is er globaal een kleine stijging van 1% tegenover 2017.In vergelijking met vorig jaar zullen meer Belgen op zomervakantie gaan (63%, een stijging van 3 procentpunten) en dit na een stijging van 13 procentpunten het jaar voordien. De cijfers lopen daarmee parallel aan het Europese gemiddelde (64%, + 1 procentpunt). De stijging geldt zowel voor de vakantiegangers die éénmalig willen vertrekken (38%, +1 procentpunt) als zij die meermaals op vakantie zullen gaan (25%, +2 procentpunten).
Frankrijk blijft topfavoriet
Er zit wel weinig beweging in de vakantiebestemmingen van de Belgen: 78 pct blijft in Europa ( +1 punt t.o.v. 2017). Frankrijk blijft de populairste bestemming van de Belgen (34%), gevolgd door Spanje (19%) en Italië (12%). Opvallend: Belgen behoren tot de groep reizigers die het minst in eigen land blijven (16%). New York (25%), Rome (15%) en Barcelona (10%) blijven de steden die de Belgische vakantieganger minstens één keer wil bezoeken. Voor alle Europeanen samen nestelt Parijs zich in de top drie ten koste van Barcelona.