Lage rente of niet, de Belg heeft zijn reputatie van doorgewinterde spaarder nog maar eens bevestigd. Ruim 75% van onze landgenoten heeft de voorbije twaalf maanden gespaard, tegenover een internationaal gemiddelde van 59%. Ons land prijkt dan ook in de top van de actieve spaarders, zo blijkt uit een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bij dertig landen.
Lenen om de eindjes aan elkaar te knopen, gebeurt bijgevolg zelden. Amper 6% moet lenen om rond te komen: het laagste cijfer in de studie. Het gemiddelde in de internationale studie ligt op 20%. Toch geeft bijna een op vier aan dat het inkomen niet altijd de uitgaven dekt, tegenover 34% gemiddeld in alle landen.
Volgens de studie plannen slechts weinig mensen op lange termijn hun geldzaken. Best verontrustend, vindt de OESO, zeker omdat we steeds ouder worden. Met 62% zit België wel nog bij de beteren van de klas.
Financiële kennis
Enkel voor de financiële kennis scoren we iets minder. Zo slaagt 60% er in om verschillende financiële vragen goed te beantwoorden, terwijl dat in de OESO-landen 62% is. Mannen scoren met 68% beduidend beter dan vrouwen (52%). Om het niveau van de economische geletterdheid op te krikken, kijkt de organisatie uitdrukkelijk naar scholen en pleit de economische denktank voor een financiële educatie in leslokalen.