Normaal gezien is het de vicepremier die bij afwezigheid van Turnbull Australië leidt. Maar die vicepremier, Barnaby Joyce, was eerder deze maand in een schandaal verwikkeld. Toen bekend raakte bekend dat hij een buitenechtelijke relatie had met een voormalige medewerkster die momenteel zwanger is van hem, besloot Joyce even "vakantie" te nemen. Daardoor komt het waarnemend premierschap terecht op de schouders van de Belgische migrant Cormann. Hij is als minister van Financiën ook de vertegenwoordiger van de regering in de Senaat.
"Business as usual"
"Ik ben meer dan twintig jaar geleden naar Australië verhuisd en ik heb besloten een bijdrage te leveren in de vorm van politiek engagement. Maar zelfs in mijn wildste dromen had ik me niet kunnen inbeelden waar dit me zou leiden", zei hij. Tegelijk nuanceert Cormann wel het belang van zijn waarnemend premierschap. Hij benadrukt dat het vooral gaat om "business as usual", namelijk het waarnemen van lopende dossiers. Voorts zal Cormann op het Australische grondgebied het hoofd van de regering vertegenwoordigen. "De eerste minister blijft de eerste minister, zelfs als hij in Washington is", zo klinkt het.
De 47-jarige Cormann groeide op in Raeren, in Duitstalig België, studeerde rechten aan de KU Leuven en trok daarna voor een jaar op uitwisseling naar Australië. In 1996 vestigde hij zich definitief Down Under, waar hij zich vrijwel meteen politiek engageerde. In 2000 verwierf hij het Australische staatsburgerschap, waardoor hij automatisch ook zijn Belgische nationaliteit verloor.