De cijfers staan te lezen in een onderzoek van de Britse St Mary's University en het Institut catholique de Paris (ICP). De onderzoekers ondervroegen jongeren in 21 Europese landen en Israël. Dat laatste land telt overigens de meeste gelovige jongeren, met slechts 1% van de jongeren die zichzelf tot geen enkele religie rekenen.
De resultaten moeten de bisschoppensynode informeren. De bisschoppen blazen in oktober immers verzamelen in Rome om het te hebben over jongeren. Deze week zijn alvast 300 jongeren uit heel Europa uitgenodigd voor een presynode.
West en Oost
In 12 van de 22 onderzochte landen zegt meer dan de helft van de jongvolwassenen geen aanhanger te zijn van een bepaalde religie. In 19 landen identificeert meer dan een derde van de 16- tot 29-jarigen zich wél met een bepaalde religie.
Stephen Bullivant, de socioloog en theoloog die het onderzoek uitvoerde, vindt het opmerkelijk dat "de zes meest christelijke landen, landen zijn die historisch gezien een katholieke meerderheid hebben", en geen protestantse of orthodoxe. Bovendien merkt hij op dat bij de landen waar de jeugd het meest gelovig is, zowel landen uit West-Europa (Ierland, Portugal en Oostenrijk) als landen uit Centraal-Europa (Polen, Litouwen en Slovenië) zijn. Italië en Griekenland zijn niet opgenomen in de studie.
De twee landen met de meest seculiere jeugd (91% in Tsjechië en 80% in Estland) en de twee met de minst seculier jeugd (25% in Litouwen en 17% in Polen) zijn allemaal post-communistische landen.
Naar de mis
Het rapport zoomt verder in op Frankrijk en Groot-Brittannië, twee landen die volgens Bullivant gelijkenissen vertonen. "Bij de jongeren in die twee landen zien we een gelijkaardige hoeveelheid christenen (25% in Frankrijk en 22% in Groot-Brittannië), aan hangers van een niet-christelijk geloof (11% en 8%) en niet-gelovigen (64% en 70%)", klinkt het. Zo'n 10% van de Franse jongeren is moslim, tegenover 6% van de Britse jongeren.
De Britse jeugd tussen 16 en 29 jaar is wel meer praktiserend dan de Franse. Zo'n 17% van de bevraagde jongeren over Het Kanaal gaat wekelijks naar de mis, tegenover slechts 7% bij onze zuiderburen.