Begrotingsakkoord doet veel stof opwaaien

Begrotingsakkoord doet veel stof opwaaien

De federale regeringspartijen rondde afgelopen weekend de begrotingscontrole af en zette in één beweging heel wat hervormingen in gang. Zo komt er een fiscale task force voor de Panama Papers, staat de 38-uren werkweek op de helling en wordt er gesleuteld aan het pensioen van de ambtenaren. De regering herleidde de oorspronkelijke financiële inspanning ook van 2,3 miljard euro naar 1,6 miljard euro.

Salamipolitiek

De maatregelen werden na hun bekendmaking bedolven onder de kritiek. "Hier is geen sprake van beleid, maar van salamipolitiek waarbij elke keer een schijfje wordt weggesneden en de openbaren diensten stelselmatig worden ontmanteld", zo reageert ACOD-voorzitster Chris Reniers.

Elio Di Rupo (PS) bestempelde het beheer van de begroting als "amateuristisch en kafkaiaans" en volgens hem is het fiscale en sociale beleid "onrechtvaardig". De Ecolo-Groenfractie in de Kamer heeft het Rekenhof gevraagd om de begrotingscontrole door te lichten. "Nu we die tabellen hebben kunnen inkijken, stuiten we op heel wat vaagheden en onzekerheden", luidt het.

"Naar evenwicht in 2018"

Premier Charles Michel (MR) noemde het akkoord "een serieuze en geloofwaardige oefening". "Met deze begrotingsoefening bevestigen we onze wil om tegen 2018 naar een structureel evenwicht te gaan", zei Michel.

Het Verbond van Vlaamse Ondernemingen reageerde voorzichtig positief op de maatregelen. "Goedbedoelde doorbraken mogen niet uitgehold worden door complexe en langdradige invoeringsprocedures", aldus VBO-topman Pieter Timmermans.

Foto Belga / L. Dieffembacq