De Verenigde Naties riep de internationale yogadag in het leven in 2014. Het idee kwam van de Indiase Premier Narendra Modi. Volgens hem draait yoga niet enkel om de lichaamsbeweging, het zou ook helpen met de eenwording van de mens met zichzelf, de wereld en de natuur. De premier is zelf ook een begenadigd yogi en liet de kans niet onbenut om zichzelf met honderden andere te strekken.
Yoga wordt normaal gezien op 21 juni in de schijnwerper geplaatst, een dag die volgens premier Modi een symbolische waarde heeft voor de beoefenaars. De zonnewende, waarop het noordelijk en het zuidelijk halfrond respectievelijk hun langste en kortste dag vieren, is al betekenisvol voor veel culturen. Bovendien wil de Indiase overlevering dat Shiva, de eerste yogi, zijn kennis van de yoga-filosofie begon te delen tijdens de eerste volle maan na de zonnewende.
In de werkelijkheid komt het niet zo nauw. Zo rolden Brusselse yogi's zondag al hun matje uit in het Ter Kamerenbos om er gezamenlijk te yogaën.
In New York trokken enthousiastelingen naar Times Square om er massaal te mediteren.
Chinese yogi's zochten het dan weer hogerop om in hogere sferen te komen.
In Maleisië trokken sportievelingen naar het iconische Merdekaplein, waar de Maleisische onafhankelijkheid werd uitgeroepen.
Ook de inwoners van Sydney zochten een iconisch gebouw op om hun favoriete bezigheid in de kijker te zetten.
In India was de opkomst werkelijk massaal. De reusachtige, yogaënde mensenmassa strekte er soms verder dan het ook kan reiken.
Ook de militairen ontsnapten er niet aan een gezonde dosis beweging en meditatie.
Met de militairen druk in de weer, zagen sommigen de kans schoon om zich neer te vleien op een vliegdekschip voor een potje yoga.
Maar waar ter wereld je yoga beoefent, de boodschap is duidelijk: Keep smiling!