De paus werd op de luchthaven van Havana ontvangen door de Cubaanse leider Raúl Castro. Bij zijn aankomst pleitte hij onder meer voor een verdere toenadering tussen Cuba en de VS. Dat de gespannen relatie tussen beide landen weer genormaliseerd is, is te danken aan de bemiddeling van de paus.
Sinds juli hebben de VS en Cuba weer een ambassade op elkaars grondgebied geopend, maar Franciscus had eerder al duidelijk gemaakt dat hij ook een voorstander is van de opheffing van het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba.
«We zijn al enkele maanden getuige van een hoopgevende gebeurtenis: de normalisering van de relatie tussen twee volkeren, na jaren van verwijdering», aldus de paus. Hij riep de Cubaanse en Amerikaanse leiders op hun inspanningen verder te zetten «als een voorbeeld van verzoening voor de hele wereld.»
AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
AFP PHTO/GONZO GONZALEZ
AFP PHOTO / Yamil Lage
AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
AFP PHTO/GONZO GONZALEZ
Verder pleitte Franciscus ook voor een grotere godsdienstvrijheid op Cuba. Hij drukte de wens uit dat de Kerk op Cuba «de middelen» zal krijgen om zijn opdracht «in vrijheid» te vervullen.
Sinds het eerste pauselijke bezoek aan het communistische eiland - door paus Johannes Paulus II in 1998 - is de toestand voor de katholieke kerk in Cuba wel al duidelijk verbeterd. Zo zijn tachtig kerken die door de staat geconfisqueerd werden, intussen weer teruggegeven.
De paus zal op Cuba onder meer een bezoek brengen aan de steden Havana, Holguin en Santiago. Dinsdagavond zet hij koers richting Washington.
AFP PHOTO / JORGE BELTRAN
AFP PHOTO /FILIPPO MONTEFORTE
AFP PHOTO / Luis Acosta
AFP PHOTO/ADALBERTO ROQUE
AFP PHOTO/ADALBERTO ROQUE
AFP PHTO/PEDRO TORRES
AFP PHTO/PEDRO TORRES