Er is nog niet veel geweten over welke breinprocessen er een rol spelen bij stoppen met roken. Onderzoek van de Amerikaanse Duke University heeft nu uitgewezen dat het allemaal te maken heeft met hoe de verbindingen in het brein tot uiting komen.
Mensen die met succes kunnen stoppen met roken, zouden een betere verbinding hebben tussen het hersendeel dat instaat voor verslavingsgedrag en het deel dat de bewegingen van onze handen stuurt.
Een hersenscan van 85 proefpersonen werd gemaakt, dertig dagen voor ze een poging zouden ondernemen om te stoppen met roken. Na deze scan werd hun gedrag voor tien weken lang geobserveerd.
Uiteindelijk lukte het 44 mensen om te stoppen. Deze personen bleken dan een andere 'bedrading' te kennen in het brein dan de personen die er niet in slaagden te stoppen. Het deel verantwoordelijk voor verslavingen was beter afgestemd op het deel die de handbewegingen en tastzin aanstuurt.
Deze bevindingen kunnen een oplossing bieden voor mensen die problemen hebben met stoppen met roken. Zo kunnen de verbindingen tussen deze twee delen bijvoorbeeld kunstmatig gestimuleerd worden.
Hoe het precies komt dat die verbindingen anders zijn bij verschillende personen, moet nog verder onderzocht worden. Ook zijn de onderzoekers van plan om het onderzoek nog een tweede keer uit te voeren om op die manier definitieve conclusies te kunnen trekken.