BASF start gesprekken over schadevergoeding wegens verontreinigd schuim

BASF start gesprekken over schadevergoeding wegens verontreinigd schuim

De Duitse chemiereus BASF is gesprekken gestart over schadevergoedingen, na het leveren van verontreinigd schuim. Onder meer het Belgische Recticel was slachtoffer: de productie in vijf fabrieken moest tijdelijk worden stilgelegd. De BASF-fabriek van Ludwigshafen leverde tussen 25 augustus en 29 september 6.870 ton verontreinigd 'tolueen diisocyanaat', kortweg TDI, een grondstof voor matrassen en autozetels. Het TDI bevatte verhoogde dichlorobenzeen (DCB)-waarden, die irriterend kunnen zijn voor huid, ogen en luchtwegen en mogelijk zelfs kankerverwekkend zijn. Testen zouden echter uitgewezen hebben dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid.

Er was wel economische schade, want onder meer Recticel zette midden vorige maand de productie in vijf van zijn fabrieken stop als gevolg van de verontreinigde grondstof. De productie kon pas na een tiental dagen hervatten.

BASF voert nu gesprekken met zijn klanten over een schadevergoedingsmodel, bevestigde een woordvoerder in Duitsland. De schade voor het concern zou minstens 10 miljoen euro bedragen, maar het is niet bekend of daar ook de schadevergoedingen zijn inbegrepen.

bron: Belga